Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 11.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Учени създадоха компютър, управляван чрез силата на мисълта

Екип от американски учени създаде компютър, управляван със силата на мисълта, предава DailyMail. Откритието им може да има огромни последици за хората с говорни затруднения или проблеми с движението.В това число влизат и тези, които са пострадали от мозъчни травми или инсулт. Смята се, че пробивът ще може да помогне на хората с увреждания да контролират роботизирани инвалидни колички и приспособления за работа.При тестове доброволци са били в състояние да движат курсора на екрана само с „произнасяне“ на думите наум.

Д-р Ерик Лойтард от Вашингтонския университет по медицина в Сейнт Луис коментира, че откритието е един от най-ранните примери за „четене на мислите“, защото засича какво мислят хората.Д-р Лойтард използва техника, известна като „електрокортикография“, с която мозъкът на доброволците, страдащи от епилепсия, се свързва директно към компютър. За тази цел се използват електроди, които влизат в контакт с техния мозък през черепа и събират данни за електрическата му активност.Досега тази техника е използвана за идентифицирането на частите от мозъка, които причиняват епилепсия, като е помогнала за ефективното лечение на заболяването.В изследването са участвали четирима пациенти на възраст 36-48 години.

Доброволците са заставали пред екрана на компютъра и са опитвали да преместят курсора на мишката, като са произнасяли наум предварително определени думи.Резултатите от експеримента показват, че доброволците овладяват бързо и без много тренировки контрола върху компютъра с помощта на мисълта си. В бъдеще учените се надяват да могат да поставят постоянни импланти в мозъка на пациентите, което да им помагат да общуват и дори да позволяват на компютрите да четат мислите им.„Вълнуващо е, и малко страшно да се мисли за четене на мисли, но това носи невероятен потенциал за хората, които не могат да общуват, или страдат от други увреждания“, коментира Д-р Лойтард.

investor.bg