Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

АЕЦ „Белене“: Хроника на измисления спор за неподписания още договор

Подписаното допълнително споразумение, или т.нар. Допълнение 12 към договора за строителството на АЕЦ Белене тази седмица е безспорният фаворит в новините на икономическа тематика.Наличието на проблем стана ясно във вторник привечер, когато министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков съобщи, че изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) е подписал документ, който ни задължава до два месеца практически да сме съгласували окончателното споразумение за строителството на АЕЦ Белене, включително и цената.

Министърът заяви, че директорът на НЕК всъщност не е бил упълномощаван от него да подпише такова обвързващо споразумение. „Красимир Първанов грубо превиши пълномощията си за водене на разговорите и затова днес го уволних”, каза Трайков тогава. Той дори обвини шефа на НЕК, че не е защитил добре националните интереси. От думите на министъра същевременно стана ясно, че не може да има промяна на документа, който е подписан според всички правила, и трябва да се действа при съществуващите рамки.Същата позиция министър Трайков изрази и днес, когато се яви на изслушване в парламента след прибирането си от посещението в Москва.Информацията, предоставена от Трайков, обви в загадъчност въпросното споразумение, в сряда до обяд бяха изказани в публичното пространство и парламента множество становища на политици и депутати, по-голямата част от които критични или остро критични спрямо споразумението и подписалия го.

По-късно в сряда обаче в интернет излязоха неофициална версия на документа и официално съобщение от Росатом за подписаните в София документи. Тогава критиките почти „заглъхнаха“, а някои от изказалите се в публичното пространство, се отрекоха от критиките си също публично.Директорът на НЕК пък даде пресконференция, на която стана ясно, че подписаното Допълнение 12 е изцяло съгласувано с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Красимир Първанов разясни, че настоящият документът малко се различава от предишни подобни удължавания на сроковете за подписване на окончателния договор във връзка с основния договор за изпълнение, подписан още в края на 2006 г.

Красимир Първанов обобщи, че ако до три месеца не сме се разбрали с „Атомстройекспорт“ по окончателния договор – каквато всъщност е целта на подписаното споразумение, то отиваме на арбитражен съд. Той обаче не изключи и вероятността за ново удължаване на срока за подписване на окончателното споразумение.

Привечер ситуацията като цяло се изясни, след коментара на премиера Бойко Борисов и министър Симеон Дянков. Министърът потвърди, че документът е съгласуван с него. Той заяви, че националните интереси са добре защитени и няма никакви основания за притеснения. Министърът изтъкна, че няма клауза документа, която ни задължава да подпишем неизгоден за нас договор за АЕЦ Белене.

Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че това е второ и „последно предупреждение“ за министър Трайчо Трайков. Премиерът коментира, че Трайков „прибързано“ се е изказал относно ситуацията около допълнителното споразумение. Борисов представи последователността на развитието на ситуацията, при което стана ясно, че въпросното споразумение от седмици се дискутира между НЕК и министър Дянков. След подписването му и последвалия дълъг конферентен разговор (Симеон Дянков в момента беше в САЩ) между министрите Трайков и Дянков се е разбрало, че спорът е основно за визиранато в допълнението т.нар. „парифиране“ на бъдещия окончателен договор.По думите на премиера, оказало се е, че според министър Трайков тази клауза ни задължава да сме готови с окончателния договор до два месеца, докато министър Дянков смята, че „парафирането“ с нищо не ни обвързва до подписването на официалния окончателен договор.

Бойко Борисов освен това съобщи, че злополучният директор на НЕК не е уволнен, поне до пълното изясняване на ситуацията, което ще стане след завръщането в България на Симеон Дянков.Министър-председателят даде да се разбере, че и според него подписването на, по всяка вероятност последното междинно споразумение за АЕЦ Белене, е съвсем в реда на нещата, като се имат предвид международните договорености и грозящите ни огромни неустойки в противен случай.

Борисов напомни и за дългото отлагане на окончателното решение за строителството на АЕЦ Белене. Той не пропусна на спомене, че изборът на консултант за АЕЦ Белене, който ще представи и своите разчети за цената на атомната централа, е забавен от страна на Министерството на икономиката и енергетиката, затова с новото допълнително споразумение се дава и време на консултанта да изготви доклада си.

Премиерът посочи, че така или иначе е крайно време да се вземе решение за АЕЦ Белене, така че след толкова отлагане не е от значение „дали става въпрос за два или три месеца“ за подписване (каквито са очакванията на страните по него) на окончателния договор.

investor.bg