Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 12.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Доц. Константин Трошев: Българите желаят да имат лицата на известни актриси и актьори

Интервю на Деница Герчева  с  Константин Трошев, председател на ПК “Култура и духовно развитие” в Общински съвет Варна

Доц. Константин Трошев е роден през 1940 г. Висшето си медицинско образование е завършил в Карловия университет в Прага. Специализирал е обща и пластична хирургия и в Чехия, и в България. Преминал е през целия път на академично развитие от аспирант до хабилитация. Той е първият пластичен хирург във Варна. 10 г. е бил ръководител на Клиниката за пластична хирургия и лечение на изгарянията към Военноморската болница. Доц. Трошев е и дългогодишен преподавател в МУ – Варна. От 35 години е председател на Дружеството за българо-чешко и словашко приятелство, на което е и учредител. Учредител и председател е на Сдружението за термична травма и пластична хирургия – Варна. Освен това е и председател на фондация “Шкорпил”.Доц. Трошев е автор на над 200 научни публикации. Носител е на редица български и чешки отличия, сред които и висши държавни. В момента е представител на ГЕРБ в Общинския съвет на Варна и председател на ПК „Култура и духовно развитие”.

Предстоят абитуриентски балове и много момичета искат да получат за подарък увеличаване на бюста чрез силиконови импланти. Вие, като лекар специализирал пластична хирургия, мислите ли, че това е подходящо за млад организъм?

За мен това е глупост, защото не може да се дава, като подарък пластична операция. Как се нарича операцията няма значение, защото тя е хирургия. Много тежка медицина е и  винаги може да бъде свързана с последствия, които остават за цял живот. Заблуда е, ако някой си мисли, че пластичната операция е магия, защото след нея остава белег. Той може да е хубав, грозен или в същността си да е проява на някакви отрицателни процеси в организма на индивида.

Съществуват известни ограничения и медицински изисквания. Например: не бива да се оперира формата на носа на индивиди по-млади от 18 години, защото носът е последната част от тялото ни, която продължава да се развива и всяка груба хирургическа намеса може да смути, да промени развитието и формата му, така че след време вместо да получим по-добър ефект може да има обратната реакция. Сега е модерно да се променя формата и големината  на бюста. За мен това е хубава операция, но трябва да се вземе разумно решение.

Важно е да се прецени какъв е метода на опериране, защото понякога той може да не остави никакви последствия, да даде възможност на младата жена  да забременее, да кърми и по този начин операцията да не й пречи. Но ако методът на извършване на интервенцията засегне млечната жлеза, нарани я или деформира, това означава, че ще  попречи на следващите функции, които трябва да изпълнява. Това са много специфични и индивидуални решения, които трябва не само да бъдат обмислени, но също и честно обяснени от страна на хирурга.

До колко пластичната хирургия се е превърнала в доходоносен бизнес?

За съжаление пластичната хирургия понякога се превръща в средство за печалба, а не за промяна  естетиката на тялото. Хирургията трябва да се подчини на закони и на правила. В момента в България тази медицинска дейност е превърната в мит и заблуда, поради лоша информираност. Много се пише за тези операции и хората си мислят, че това едва ли не трябва да бъде направено на всеки втори човек, а то не  е така. Пластичната хирургия не се отнася само до естетичните операции. Много по-голяма специалност на пластичната  хирургия е лечението на повърхностни тумори, както и лечение на вродени аномалии. Този вид операции касаят лечение на състояния след наранявания и тежки изгаряния, но като че ли в съзнанието на хората всичко това липсва.  Като се каже пластична хирургия се мисли само за естетичната.

По ваше мнение, с колко специалисти трябва да се консултира пациентът преди да предприеме подобна оперативна интервенция?

Категорично трябва да има становище на различни хирурзи, защото тези  манипулации понякога се превръщат в средство за привличане на финанси. Така че всеки, който е пожелал да промени нещо или да бъде опериран, трябва да се допита до няколко специалисти по всички въпроси на бъдещата операция. Пациентът трябва да получи отговор на въпросите  дали операцията е  необходима,  как ще бъде извършена и особено важно е какви ще са последствията и крайният резултат. От значение е също и психическото състояние на пациента, защото може да има и такива пациенти, които са психично болни, те трябва да бъдат усетени от хирурга и на тях трябва да им се отказва операция.

Какви са правата на пациенти, които са се подложили на пластична операция, но след това са  останали недоволни от резултата?

Възприемането на красотата е субективно, то е като в любовта. Първо пациентът трябва да даде задължително съгласие, след като му е обяснено всичко това, което вече изброих. Искам да отбележа, че не бива да се прави операция по снимка на известна личност. Много често се случва пациенти да идват със снимка на някоя актриса или актьор и искат да изглеждат по същия начин – това нещо не трябва да се прави. Естетичната операция не се извършва от автомат или машина, както се прави ключ. Операцията се извършва от човек, от неговите ръце и винаги мярката може да не е абсолютно точна. Така че в съзнанието, особено на младите хора резултатът изглежда един, а в действителност той е единствено възможния резултат и тези две неща не винаги съвпадат.

Пациентът има следните права – той може да се оплаче, да заведе дело, обаче и хирургът има права. Това не означава, че ако един човек заведе дело и иска отново да бъде опериран и да му се променят различни форми, хармонията на лицето и тялото, че той е винаги прав. Възможно е да попадне в затворен кръг, да бъде опериран пет пъти и пак да не е доволен, затова казвам, че и психичното състояние трябва да бъде предварително уточнено. Има големи хирурзи, които имат в екипа си психолози и психиатри,  за да може тези неща да бъдат точно определени. В България не познавам колеги, които да имат такъв екип от подобни специалисти, но в такъв случай те самите трябва да свършат тази работа.

Имаме достатъчно на брой пластични хирурзи, които имат необходимата квалификация, специализирали са в клиники в България, но винаги трябва да са внимателни, защото нито пациент, нито хирург са застраховани от усложнения. Те могат да настъпят във всякаква операция, както при коремните, туморните операции и в естетичната хирургия. Има и смъртни случаи при естетични операции – това се случва при не добре направени изследвания и добра техника.  Затова хората не бива да се поддават само на рекламата и маркетинга.

В миналото имаше здравни беседи, сега ги няма и здравната просвета на българина в момента липсва. Тя отсъства не само за този вид хирургия, а и при храненето, като визирам залитанията по различни диети. Сега всеки рекламира своята работа и дейност, но това не означава, че тя е най-правилната. В медицината ние се опитваме да въведем профилактика на много дейности. Тя трябва да се въведе и в сферата на естетичната хирургия.