Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Част от Средношколското общежитие във Варна ще се даде на Общински детски комплекс?

Обмисля се вариант част от средношколското общежитие „Михаил Колони“ да бъде дадено на Общински детски комплекс – каза на среща с журналисти зам. кметът на общината Коста Базитов. Директорът на общежитието Росен Божков категорично не е съгласен с предложението на Община Варна и преди няколко дни  се е оплакал на депутата и областен председател на ГЕРБ за Варна Павел Димитров, че децата ще бъдат сбутани в част от стаите. Коста Базитов  изнесе точни данни за общинското предложение, както и за броя на децата, настанени в общежитието. След проведена среща между Павел Димитров и Коста Базитов, областният лидер на ГЕРБ е подкрепил намерението на Общината.

Предвижда се да бъде реновиран единият от двата блока чрез публично частно партньорство, след което да се настани в част от него Общинският детски комплекс, а друга да се предостави на инвеститора. В момента в общежитията са настанени в два блока 241 ученика от 38 общини, 11 от които – от област Варна. Съотношението на професионалните гимназии спрямо общински училища е 7 към 5. Освен децата, там са настанени възрастни хора в 11 стаи за срок от 5 години от 12  ноември 2010 г. с договор между Община Варна и Районна прокуратура. Архивът разполага със 7 помещения (мази). От Общината планират броят на  децата от общежитието да се увеличи от 241 на 270 – каза още Базитов.

По отношение на Общински детски комплекс следващата седмица, на 19 април ще се обсъди концепция за неговото бъдеще.  Поради разширяването на дейността на центъра, Общината му търси място в блок А на общежитието. Ще се работи по четири направления – с даровити деца, с деца със специални нужди, с нуждаещи се от рехабилитация, както и с професионално консултиране.

Ели Маринова

barometar.net