Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Мъжете – всеки сантиметър е от значение

Италианският премиер Силвио Берлускони, турският Реджеп Тайип Ердоган и рускакът Владимир Путин (от ляво на дясно)

Учените са убедени, че до голяма степен начинът, по който протича животът ни, зависи именно от нашия ръст, пише „Дойче веле“.

Не само въпрос на ген

80 % от ръста се определят от наследствеността. Определящ е обаче не един единствен ген, а сложно взаимодействие между различни елементи на наследствеността. Останалите 20 % се определят от прехраната и други фактори на околната среда. Но с какво се отличават ниските и с какво високите хора?

Болни от амбиции

Чингис Хан, Атила, Наполеон, Путин, Берлускони и Саркози – всички те си приличат по две неща, а именно амбициите си за слава, влияние и престиж и… ниския ръст.

Плюсове…

Ниският ръст има доста предимства. Според учените всеки сантиметър ни коства половин година живот. Имануел Кант например е бил висок само 1,57 м. и доживява 80-годишна възраст.

…и минуси

Съвсем ниските мъже обаче (под 1,64) често имат стеснени кръвоносни съдове, което увеличава значително риска от високо кръвно налягане.

Кой е по-застрашен?

И все пак: телата на по-високите се състоят от много повече клетки от тези на ниските. А всяка една от тях може да се превърне в ракова клетка. Освен това човешките органи растат до един определен размер. Затова „великаните“ имат относително малки дробове. А това е тревожно.

Горко и тежко им!

Горките великани! Според британски учени комарите и другите дребни насекоми нападат главно високите мъже, тъй като животинките летят на приблизително два метра над земята…

По-богат е…

Ниските може и да живеят по-дълго от високите, но пък джобовете на „великаните“ са по-пълни: историкът Гидо Хайнек от Мюнхен е доказал, че заплатата на мъжа расте в съотношение с височината му. Всеки сантиметър над 1,79 м носи по 5 цента повече месечно възнаграждение.

Изключения

Берлускони обаче доказва противното. Италианският премиер е един от най-богатите мъже в родината си. Състоянието му се изчислява на обща стойност от 9,4 милиарда щатски долара. Какво като е нисък…

Великата суета

Берлускони е богат, но и суетен. „По-висок съм и от Путин, и от Саркози. Висок съм точно толкова, колкото е висок и Романо Проди – 1,71 м“, твърди самият Берлускони. Италианският премиер казва: „Не мога да разбера защо всички карикатуристи ме изобразяват като джудже, докато другите политици биват показвани по обикновен начин“.

Трай бабо за хубост

Проучвания доказват, че ниските представители на силния пол са особено издръжливи. Никола Саркози, едва 1,65 м, често стои на пръсти при срещите на върха, което изисква известни усилия…

Ръст и избори

Високите политици имат по правило повече успех от своите ниски конкуренти. В САЩ например на президентските избори редовно печели по-високият кандидат. В Европа обаче нещата стоят по друг начин…

Нисък и успешен

Герхард Шрьодер, например, не е особено висок. Но това не му пречи да е в продължение на 8 години министър-председател на провинция Долна Саксония и цели 7 години на канцлерския пост в Германия.

Малък, но на върха!

Владимир Путин е осем години руски президент, а от 2008 – министър-председател на Русия. Той е висок 1,67 м.

Кой е по-агресивен?

В спорта високият ръст често е недостатък. Дали един съдия ще накаже или не даден играч, зависи от височината. Високите се смятат за по-агресивни от ниските и затова биват наказвани по-често.

А любовта?

В любовта „малките“ мъже са много по-щастливи от големите, точно както и малките жени. Те са по-ревниви, но и по-верни, твърдят учени от Ню Йорк. Делът на разводите при тях е по-малък.

vesti.bg