Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Юнайтед изхвърли Челси и ще играе на 1/2-финал

Манчестър Юнайтед победи с 2:1 Челси и се класира за полуфиналите на Шампионската лига. Червените дяволи“ отново се оказаха черната котка, която се изпречи на пътя на лондонския тим към най-ценното отличие в клубния футбол на Стария континент. Челси жадуваше реванш за загубата на финала в Москва през 2008 година, но поражението с 0:1 у дома постави отбора на Карло Анчелоти в доста неизгодна ситуация. Юнайтед никога не беше отпадал от евротурнирите след победа на чужд терен в първия мач и днес спази традицията.

„Червените дяволи“ поведоха с попадение на Хавиер Ернандес в 43-ата минута, а Дидие Дрогба изравни в 77-ата, когато Челси вече беше с човек по-малко. Няколко секунди по-късно кореецът Парк Джи Сун сложи точка на спора с решаващия втори гол за Юнайтед.Мениджърът на домакините сър Алекс Фъргюсън не направи изненадващи ходове с избора на титулярния си състав. Димитър Бербатов отново беше пренебрегнат и атаката на „червените дяволи“ поведоха голмайсторът от първия мач Уейн Рууни и Хавиер Ернандес. Ветеранът Райън Гигс и Майкъл Карик оформиха двойката вътрешни полузащитници, а по крилата започнаха Луиш Карлуш Нани и Парк Джи Сун. В защита се събраха Рио Фърдинанд и Неманя Видич. Отляво действаше Патрис Евра, а отдясно Джон О’Шей замести бразилеца Рафаел да Силва.

Резултатът от „Стамфорд Бридж“ предопредели по-офанзивната схема на Карло Анчелоти. Фернандо Торес намери място сред титулярите, въпреки тоталния си провал до момента със синята фланелка. Подкрепа на испанеца по двата фланга трябваше да окажат Флоран Малуда и Никола Анелка, а Дидие Дрогба остана резерва. В отбранителната линия на лондончани се появи лекувалият дълго време травма Алекс, който зае мястото на сънародника си Давид Луиш. Другите в отбраната на Челси бяха Ашли Коул, Бранислав Иванович и Джон Тери. Анчелоти разчиташе на трима футболисти в средата на терена – редом до Франк Лампард застанаха Рамиреш и Майкъл Есиен.

Играчите на Челси нямаха намерение да чакат грешка в защитата на Юнайтед и се постараха да пресират съперника си още в неговата половина. Началните минути преминаха под диктовката на лондончани, които сътвориха и първото по-интересно положение пред една от двете врати, но пробивът на Рамиреш беше блокиран. „Червените дяволи“ отговориха с хубаво врязване на Парк Джи Сун в наказателното поле. Кореецът потърси пас с пета към Рууни, но топката беше изчистена.

Челси продължи да доминира и в 15-ата минута Лампрад направи сериозен пропуск. Той получи отличен пас от Малуда, но от точката на дузпата стреля прекалено слабо и не затрудни Ван дер Сар. Торес пак не можеше да си намери място на терена и беше по-скоро зрител на случващото се около него. В средата на полувремето Хлапето показа техника в наказателното поле, а Анелка отправи мощен удар с левия крак, но Ван дер Сар правилно прецени, че кълбото излиза в аут.

Първият половин час много напомни за мача на „Стамфорд Бридж“. Челси атакуваше повече, но Юнайтед не се притесняваше от това. В няколко ситуации халфовете на домакините не бяха концентрирани и позволиха на Рамиреш и Есиен да осъществят продължителни рейдове през средата на терена, но без те да доведат до нещо опасно. Домакините бяха по-предпазливи, но спокойно можеха да поведат в 27-ата минута, когато Рууни центрира към Ернандес и мексиканецът заби с глава топката във вратата на Петер Чех. Чичарито тръгна да се радва, но страничният съдия бе вдигнал флага и попадението беше отменено заради тънка засада.В края на първата част Юнайтед вече контролираше двубоя. Атаките на тима не бяха много, но една от тях вдигна на крака публиката на „Олд Трафорд“. Гигс се измъкна отдясно в наказателното поле и хитро пусна по земя към връхлитащите Рууни и Ернандес. Първият се размина с топката, но Чичарито от няколко метра я насочи в мрежата.

Второто полувреме стартира с очаквана смяна и Доргба се появи на мястото на Фернандо Торес. Котдивоарецът беше значително по-агресивен и отправи няколко изстрела, но като цяло мачът навлезе в желаното от Юнайтед русло. В 60-ата инута Анчелоти направи още една рокада – Саломон Калу смени Анелка. Челси сякаш все повече губеше увереност, че може да направи обрат, а в 70-ата минута понесе нов удар, след като Рамиреш заслужено беше изгонен за втори жълт картон. Скоро след това същата участ можеше да сполети и Джон Тери, но реферът Олегарио Бенкуеренса пощади английския национал.

В 77-ата минута Дрогба се отскубна от защитата на Юнайтед и с плътен удар по диагонала върна интригата в мача. Само още еидн гол трябваше на Челси, за да сътвори чудото, но веднага след центъра домакините осъществиха великолепна кобинация, завършила с попадение на Парк Джи Сун. Този гол окончателно пречупи Челси и до края мачът се доиграваше. Гостите все пак можеха да изравнят, но класата на Ван дер Сар си каза думата и Юнайтед вече чака следващия си съперник. Почти сигурно „червените дяволи“ ще се изправят на полуфиналите срещу Шалке 04, който утре има на пръв поглед лесната задача да детронира Интер след шокиращото 5:2 в Милано.Въпреки че не игра в мача, Бербатов стана автор на исторически успех. Той стана първият българин, който се класира на трети полуфинал в най-авторитетния клубен турнир.

sportal.bg