Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

КАТ ни щрака с камери в таксита

Таксита агенти, които са оборудвани с мобилни камери и радари, да снимат нарушителите по пътищата. Тази идея се обсъжда от експертите в „Пътна полиция” след последната жестока катастрофа с мотор на Околовръстното шосе, при която загинаха на място двама души, съобщи пред „Монитор” инспектор Димитър Мичев от сектор „Пътен контрол” в главна дирекция „Охранителна полиция”. Целта e жълтите коли под прикритие да имат всички отличителни знаци като истинско такси, но да бъдат шофирани от полицаи. В автомобилите под прикритие няма да се качват пътници, а ще се използват само за нуждите на КАТ.

Причината за нестандартния начин за контрол е, че голяма част от мотористите с пистови мотори, развиващи скорости от 250 км в час и нагоре, доскоро отказваха да спират на стоппалките. Затова от „Пътна полиция“ вече са подготвили редица мерки, за да се справят с проблема. Използването на такси агент е само една от тях.

„Много по-лесно ни е примерно с такава кола да спрем на една бензиностанция, където знаeм, че нощем се събират мотористи и правят гонки и да снимаме. Радарите ни правят отлични снимки и нощем,разясни инспектор Мичев. Новата идея не е взаимствана от други държави, а е на български експерти с над 10-годишен опит в областта на пътната безопасност. Наред с моторджиите ще бъдат снимани и всички останали нарушители с коли.

Първоначално се предвижда да бъде пуснато едно катаджийско такси и при необходимост и добри резултати бройката да се увеличи. Следващата стъпка преди идеята да се реализира е тя да бъде координирана заедно със служители от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.Другата идея за справяне с лудите глави на две колела е в техните групи да бъде внедрен служител от МВР, който да следи за водачи без книжки или без задължителни застраховки „Гражданска отговорност”.От Пътна полиция обясниха, че са отворени да обменят идеи с управителите на мотоклубовете. „Имаше предложение да се получава членска карта само ако 3-ма от клуба предварително са гарантирали, че новият кандидат има книжка и редовно регистриран мотор и “Гражданска отговорност”. Ние от своя страна можем да уведомяваме клубовете, като хванем техни членове повече от 3-4 пъти в нарушение и те да си решават какво да ги правят“, коментираха от МВР.

В борбата с нарушителите по пътищата от другата седмица ще се включат и всичките 15 стационарни камери на КАТ, които от началото на годината бяха спрени, тъй като не бяха минали през задължителните годишни изследвания в Българския институт по метрология.„В момента работят всички радари по главен път Е79 – това са устройствата край Монтана, Благоевград при сервиз „Монца“, Дупница при язовир “Дяково” и близо до разклона за село Мурсалево, на главен път София – Кулата, както и на бул. „Цариградско шосе” в София“, обясни пред „Монитор“ инспектор Димитър Мичев. Днес предстои да бъдат включени и уредите край Ловеч, Велико Търново и Варна а от началото на следващата седмица и останалите 3 в Бургас, Нова Загора и Пловдив.

Само за 17 работни дни след повторното включване на 3 от радарите са били засечени и снимани 2146 нарушители. Една част от тях, които са били уловени извън населените места, по новия Закон за движение по пътищата ще бъдат глобени минимум с около 150 лв., а другите нарушители, щракнали в населени места като село Мурсалево, ще се разделят и с книжките си, обясниха от КАТ. Един от най-фрапиращите случаи е бил на водач на БМВ, който при ограничение 90 е бил хванат да кара със 173 км в час.За това нарушение той е получил електронен фиш за 600 лв., който обаче е платил веднага и се е възползвал в предвидената в закона отстъпка от 30% от глобата.

ЙОРДАН ЙОЧЕВ

monitor.bg