Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Предлагат създаването на „резервни столици” в Япония

Група от 200 японски депутати предложиха да се създадат две резервни столици на Япония, в случай че Токио пострада от тежко земетресение, предаде ИТАР-ТАСС.Двете нови столици ще имат постоянно население от 50 000 души и ще трябва да могат да приютят при спешен случай правителството, парламента, резиденцията на императора, дипломатическите мисии и чужди представителства и други ключови ведомства.Специалисти смятат, че ако в района на Токио има трус с магнитуд от 7,2, то там ще загинат 11 000 души, а 210 000 ще бъдат ранени. Ще бъдат унищожени 850 000 сгради, а щетите ще възлязат на 112 трилиона йени /1,3 трилиона долара/.

Построяването на две резервни столици ще попречи на Япония при подобен апокалиптичен сценарий да се окаже в парализа.Най-вероятни места за резервните столици са района на международното летище на Осака, зоната на ЕКСПО-то в Нагоя и района на международното летище на Нагоя.Проучване на Ройтерс пък показа, че кризата във Фукушима 1 е навредила на 60 местни фирми, а в 400 по-големи компании токът се е оказал недостатъчен.Мвждувременно японското правителство е открило високи нива на радиация в риба и зеленчуци от района на авариралата централа „Фукушима-1“, предаде ДПА, като се позова на нови данни на японското министерство на здравеопазването.

При анализите е установено наличието на 12 500 бекерела радиоактивен цезий на килограм при местен вид змиорки, което е с 25 пъти повече от допустимите норми. В други рибни видове е констатирано 12 000 бекерела радиоактивен йод на килограм, което е 6 пъти над нормата.Завишени нива на радиация са открити и в 11 вида зеленчуци.Забранена е и продажбата на гъби от района на централата заради наличието на радиоактивни вещества.Същевременно японската Агенция за ядрена и промишлена безопасност съобщи, че радиоактивните вещества във водата на басейна за отработено гориво на IV реактор на централата превишават нормата със 100 хиляди пъти, предаде ИТАР-ТАСС.

Представител на агенцията, както и на фирмата оператор на централата ТЕПКО, признаха, че може би някои от отработените горивни пръти на IV реактор са се повредили.В IV реактор има 1330 пръти отработено гориво, които се съхраняват в басейна. При анализ на водата от този басейн е установено високо съдържание на йод 131, цезий 137 и цезий 134.В началото на тази седмица над IV блок беше отчетено ниво на радиацията от 84 милисиверта в час, което превишаваше нормите 10 хиляди пъти.В блока беше отчетено и загряване на водата в басейна с отработено гориво до 90 градуса по Целзий. Специалистите констатираха, че е отслабена и конструкцията на Четвърти блок.

investor.bg