Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Правителството договори включването на АМ „Хемус“ в Трансевропейската пътна мрежа

Правителството договори включването на автомагистрала “Хемус” и четири скоростни пътя в  разширената актуализирана Трансевропейска  пътна мрежа.Това съобщиха министър – председателят Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.  С европейски средства ще се доизгради автомагистралата, свързваща София и Варна както и пътищата Русе – Шумен, Варна – Дуранкулак, Пловдив – Асеновград – Рудозем и Рила, е решението на Европейската комисия след приключилите технически преговори за актуализиране на трансевропейската пътна мрежа. По този начин правителството ще спести на българските данъкоплатци минимум 2 млрд. евро за подобряване на пътната инфраструктура на страната. До 30 юни тази година ще бъдат изработени окончателните карти и ще бъде взето политическо решение на ЕС за одобряването на разширената пътна мрежа.

„Това, което обещахме – с огромни усилия, особено за хората от Северна България и най-бедните райони – го изпълнихме”, коментира министър – председателят Бойко Борисов и добави, че това ще даде тласък на икономически изостаналите райони да се развиват и да привличат инвестиции. Премиерът благодари на председателя на ЕК Барозу за отношението, което има към България и на полския премиер за оказваната подкрепа на страната ни. „Това, което те направиха за нас, се надявам успешно да защитим в следващия политически дебат”, допълни още Борисов.

В Брюксел правителството е представило и националния план с приоритетните за страната пътни  обекти, генерален транспортен план, транспортна стратегия, проектите ни по “Дунавската стратегия” и Националната програма за развитие.„България вече има ясен приоритетен план. Приключиха неяснотите за финансирането и всички наши седем магистрали и четири скоростни пътя са част от трансевропейската пътна мрежа”, коментира от своя страна регионалният министър Росен Плевнелиев. По думите му няма по-голямо доказателство от това, че България вече не работи на парче, а планът за действие на правителството и приоритетите му, са част от европейските стратегии. Министър Плевнелиев отчете още един успех – получената от екипа на МРРБ първа награда от ЕК за съвместния с ПРООН пилотен проект за енергийно саниране на  жилищна сграда. Отличието е в категория „Жилищни сгради” за енергийно устойчив дългосрочен проект.

barometar.net