Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Продажбите на компютри падат за първи път от 18 месеца

Световният пазар на компютри се е свил през първото тримесечие за първи път от 18 месеца насам, съобщава анализаторската компания Gartner.По нейни данни в периода между януари и март в света са продадени 84,3 млн. компютъра, което е с 1,1% по-малко на годишна база, предава АФП. Очакванията на експертите бяха за покачване от 3,3 на сто.Това е първият спад на годишна база от шест тримесечия, уточняват от компанията.Конкурентната група IDC отчита, от своя страна, понижение на пазара от 3,2 на сто до 80,6 млн. броя, което според нея е „първо свиване (на пазара) от края на рецесията“ през юни 2009 г.

„Ниските цени на компютрите за масова употреба, които дълго време поддържаха растежа, не привлякоха купувачи. Потребителите се обърнаха към мултимедийните таблети и други устройства“, коментира пред агенцията анализаторът на Gartner Микако Китагава. По думите ? само пазара за бизнес клиенти е успял да ограничи възможния по-голям спад.Според Боб О’Донъл от IDC „е изкушаващо да се припише изцяло спада (на пазара) на възхода на мултимедийните таблети, но ние смятаме, че важна роля са имали и други фактори – като по-голямата продължителност на живота на персоналните компютри и липсата на изкушаващи нови потребителски изживявания за компютър“.

Специалистът освен това е на мнение, че корпоративните покупки са се оказали по-слаби от очакваното, докато Китагава разчита, че тяхната стабилност ще продължи и в бъдеще и ще поддържа целия пазар до края на 2011 и началото на 2012 г.По региони по данните на Gartner спадове на компютърните продажби се отчитат в САЩ (-6,1%), Япония (-13,1%) и в региона Европа, Близкия Изток и Африка (-2,8%). Растеж има в Тихоокеанска Азия, без Япония (+5,4%) и Латинска Америка (където Бразилия представлява 40% от пазара, а общият ръст е 5,4%).Компанията, която преди месец понижи очакванията си за компютърния пазар през 2011 и 2012 г., сега не предоставя нови прогнози.

През март експертите ? оповестиха, че забавянето на китайския пазар и силното търсене на алтернативни компютърни устройства като таблети (които все още не се считат за част от компютърния пазар според неговите анализатори) ще доведат до по-малко увеличение на продажбите за тази година.Новата прогноза е 10,5 на сто спрямо очаквани по-рано 15,9 на сто. За догодина се чака покачване от 13,6 на сто при допреди това прогнозирани 14,8 на сто.Сред производителите Hewlett-Packard запазва лидерското си място на пазара, като делът в световен мащаб според Gartner е 17,6%, а според IDC – 18,9%.Челната тройка по данни на Gartner се допълва от тайванската Acer и американската Dell, докато IDC смята, че Dell е преди Acer.

inews.bg