Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

НАП Варна ще контролира дистанционно касовите апарати фирми

Най-късно до края на септември 2011 г. всяка регистрирана по ДДС фирма трябва да свърже касовия си апарат с информационната система на приходната агенция. Това трябва да направят 16 200 фирми от Варна, които са се регистрирали по Закона за данък върху добавената стойност /ЗДДС/ в териториалната дирекция. Промените в Наредба Н – 18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства въведоха изискване всички касови апарати да бъдат свързани с НАП.  До края на март 2012 година. всяко фискално устройство в страната трябва да изпраща данни до НАП. 79 294 са регистрираните фискални устройства в НАП Варна, които ще трябва да се свържат с приходната агенция до крайния срок. С тях се обслужват 69 438 търговски обекта в областта.

Фискалните устройства ще подават в НАП автоматично и без човешка намеса данни за оборотите на търговските обекти. Подаването на данните от фискалните устройства към приходната агенция ще се осъществява чрез SIM карта, като ще се ползват  преносните мрежи на мобилен оператор. Чрез дистанционната връзка, инспекторите от НАП Варна ще могат да поставят задачи на фискалните устройства и да получават информация за извършените продажби както през определена част на  деня, така също и за отчетените дневни и месечни продажби на фирмите. През различен период от време данъчните ще сравняват информацията, с която разполагат, със записаната информация на контролните ленти.

По този начин ще се прекрати порочната практика някои некоректни клиенти на НАП да манипулират фискалните устройства, като изтриват част от извършените продажби от оперативната им памет. При извършените проверки и осъщественият физически контрол на обекти през изминалата година инспекторите от НАП Варна установиха, че два от големите супермаркети в града са укривали от 50 до 70% от оборота си, чрез манипулиране на фискалните устройства. Друг търговец на луксозни мъжки дрехи в града е укривал 75% от реалния оборот, като е изтривал част от извършените продажби. От НАП Варна призовават лицата, които трябва да изпълнят законовото изискване, да не изчакват крайните срокове за свързване на фискалните устройства, а да се обърнат своевременно към обслужващите ги сервизни фирми. Там те могат да получат информация дали апаратът, който притежават, подлежи на модификация, за да се свърже с НАП или трябва да закупят нов.

barometar.net