Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Цените на агнешкото – ден година храни

Земеделският министър Мирослав Найденов за пореден път разкритикува опита на търговците в България да печелят не от обората, а на принципа „ден година храни”. „Цените полудяха. Няма как изкупната цена в момента на живото агнешко да е около 5-6 лева, а да се предлага на 15 лева на пазара”, каза той в предаването „Седмицата” на Дарик.„Каквато и да е надценката по веригата, тя в никакъв случай не остава за производителите. Оборотът по време на празниците е много голям и много трудно търговците могат да пробутат нещо старо. По-скоро опитват другото – на принципа „ден година храни” те буквално да спечелят на гърба на потребителя”, каза още министърът.

„Време е като гражданско общество ние да се ориентираме по цените и да бойкотираме тези големи цени, защото сега, когато сме ги качили на сайта, хората могат да се ориентират. Крайно време е всички да разберат, че трябва да се печели от оборот. Не знам колко време трябва да мине, за да се случи това, но ние ще продължим в тази посока”, допълни още Найденов.Запитан нужен ли е стандарт и за козунака, заради информации свързани с лошо качество на този продукт, Мирослав Найденов подчерта, че стандарт вече е въведен за основните продукти – местни и млечни и за хляба и е в ръцете на браншовите организации да следят за качеството и цената. „Не бих препоръчал да се купува козунак за 1 лев – той може и да не е опасен, но не е качествен”, каза още министърът.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви в ефира на Дарик, че България няма да допусне на пазара у нас да бъдат продавани продукти на световни марки с по-ниско качество. Повод за коментара му стана информация от тази седмица, според която по данни на Словашката асоциация на потребителите, в Европейския съюз съществува двоен стандарт на продуктите и новите страни членки получават същите стоки с по-нискокачествени съставки, за да бъдат те по-евтини. В „Седмицата” на Дарик министър Мирослав Найденов съобщи, че още следващата седмица ще поиска официален отговор от представителите на мултинационални компании в страната ни.

DarikNews.bg