Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Цената на китките тръгна нагоре за Цветница

Цените на букетите тръгнаха нагоре още в началото на седмицата преди един от най-светлите християнски празници – Цветница, който празнуваме утре. Оказва се, че етикетите в цветарските магазини малко се различават от тези на бабите, които продават върху щайги по кръстовищата. В момента най-търсени са пролетните китки, установи проверка на „Монитор”. Нарцисите, които растат във всяка градина и дори в междублоковите пространства, вървят по 50-80 стотинки.

Българско производство на цветя почти няма, търговците разчитат основно на внос, който достига 90 на сто. Най-много рози се предлагат от Холандия, ЮАР и страните от Южна Америка. Голям внос се осъществява от Холандия, Израел, Тайланд и Турция. На комшиите разчитаме за внос на карамфили, екзотичните китки пък идват от по-далечни дестинации. Около 60-80 евроцента струва една роза на едро, на сергията достига 4 лева. Лалетата, които също са предимно от странство, вървят между 80 стотинки и 1,50 лева. Макар и доста нетрайни, тези цветя са сред най-купуваните, твърдят продавачи. Изобщо интересът е насочен предимно към пролетните растения. Вероятно това е провокирало продавачите да искат по два лева за малко стръкче момина сълза а холандските ириси са оценени за левче. Въпреки че са есенни цветя, хризантемите имат целогодишно почитатели, цената им вчера беше 1,50 лева. Клончетата с дребни карамфили, както и едрите им събратя, вървят по левче.

Вече започна поскването на върбите край водните площи и дори в градските паркове. В неделя пред църквите ще се изсипят тонове с напъпили клонки, от които в този ден се правят венци. Изобретателните роми вече започнаха да режат цели клони, които разфасоват по-късно на земята. По този начин си спестяват транспортните разходи от по-отдалечените места. От 10 стотинки до левче излиза връзка с клонки. За празника обаче може да получите осветени върбови клонки от свещеника в храма.

Вдигат 5 пъти цените на нарцисите.Нарцисите вървят в обикновени дни по 5 стотинки на едро, но за Цветница цените ще скочат пет пъти. Така възрастни лели, завардили входовете на варненските черкви, примамват минувачите да се запасят с цветя за големите християнски празници седмица преди Великден. Мургави ромки пък предлагат вече върбови клонки, набрани от гората.Тяхната цена от стотинки ще скочи на 2 лева за снопче, а свитите на венец вървят и по 3 лева в деня на празника.

Monitor.bg