Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

ТЕЦ – Варна спря работa

Всички блокове на ТЕЦ – Варна са спрени по решение на ЧЕЗ. Това съобщиха от синдикатите в топлоелектрическата централа. Причината е в големите загуби, натрупани от дружеството заради регулираната цена на електроенергията. Производството е надхвърлило квотата за продажба на електроенергия на регулирания пазар. Засега не са предвидени съкращения на работниците в ТЕЦ-а.До месец ще бъде взето решение за по – нататъшната съдба на централата.

Електроцентралата е преустановила работата си в 0:43 часа след полунощ. Това се случва за пръв път в историята на ТЕЦ-Варна. Сега продължават да се поддържат най – важните системи в нея. “По този начин регион Варна остава без единствената си генерираща мощност”, коментираха експерти.Все още не е ясно какви са последствията за енергийния баланс на страната и дали няма да настъпи срив на електрозахранването на някои места.

ТЕЦ Варна е разположена на северния бряг на Варненско езеро, на 12 км от град Варна (в с.Езерово). Изборът на мястото е свързан с осигуряването на основното гориво – висококалорични антрацитни въглища, доставяни изцяло от внос. За тази цел в непосредствена близост до производството е изградено пристанище за въглища. То разполага с 3 корабни места: 2 от тях приемат кораби с товароносимост до 12 хил. т., а третото приема кораби до 55 хил. тона. Централата е кондензационна, с обща инсталирана мощност от 1260 МВт – 6 блока по 210 МВт. Тази мощност отрежда на дружеството водеща позиция в региона – то е на второ място сред производителите на електроенергия от въглища в България и на Балканския полуостров.

http://radiovarna.com/