Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Акция на седмицата – Кремиковци

Книжата на Кремиковци АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката „Акция на седмицата“.Акциите на изпадналия в несъстоятелност металургичен комбинат поскъпнаха с 20,5%, макар и при оборот от малко над 4 хил. лв., след като вторият опит за продажба на части от Кремиковци този път се оказа успешен.Единствено Железопътна инфраструктура – холдингово дружество АД отчете по-голям ръст на БФБ (+25%), но при съвсем символичен оборот от около 150 лв.Като подгласник в нашата рубрика може да отбележим акциите на Соларпро холдинг АД, които поскъпнаха с 9% в седмицата, в която холдингът обяви, че е изпълнил поръчка за китайския пазар на стойност 1 млн. евро.

През седмицата, в 27 сделки бяха прехвърлени 15 783 акции на Кремиковци при средна цена от 0,26 лв. за брой. Търговията приключи на ниво от 0,25 лв., което се равнява на пазарна капитализация в размер на 4,7 млн. лв.Във вторник, на явен търг Елтрейд къмпани ЕООД купи за 316 млн. лв. предзаводската и производствената площадка на металургичния комбинат заедно с активите, свързани с производствената дейност, намиращи се на територията им.Компанията, собственост на 26-годишния Лъчезар Варнаджиев и регистрирана само преди около месец, бе единственият участник в търга.Впоследствие стана ясно, че зад финансирането на цялата сделка стои Първа инвестиционна банка АД, която е отпуснала кредит на Елтрейд къмпани в размер на 59 млн. евро.

Като една от причините да подкрепят купувача от банката посочиха вече сключените предварителни договори за продажба на част от неработещите активи на Кремиковци.Дружеството ни е познато като клиент в продължение на близо 10 години, изтъкнаха от ПИБ. В тази връзка познаваме добре производствените активи на комбината и за нас не беше трудно да направим оценка на рентабилността на проекта, посочиха от банката.Според ПИБ, част от производствата могат да бъдат пуснати, но успокояват, че замърсяващите са безвъзвратно спрени.

Банката е правила анализ на очакваните парични потоци и при двата сценария – действащо предприятие и ликвидация на активите. И в двата случая нормата на възвръщаемост на инвестицията покрива в достатъчна степен риска от проекта.

Освен заема за Елтрейд къмпани, ПИБ е предоставила мостово кредитиране до пълния размер на сделката на Надин Металс трейд ЕООД и Велпет консулт ЕООД – стратегически партньори на купувача.“Дружествата ще развиват разнородна дейност. Тези фирми ще придобият активи, които са самостоятелно обособени на технологичен и функционален принцип. Те ще генерират различни по своя характер входящи парични потоци. Фирмите имат предварителни договори с чужди контрагенти за продажба на активи и продукция“, информираха от ПИБ.

В петък, министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков изрази задоволство от продажбата и заяви, че е оптимист за бъдещето на комбината, а изпълнителният директор на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов назначи пълна проверка на купувача с мотива, че държавата трябва да защити интереса си, като удостовери произхода на парите за покупката на металургичния комбинат.Министър Трайков съобщи, че работещите ще получат дължимите им заплати, а държавата ще получи 80 млн. лева, които ще влязат в НАП и в бюджета. Той отбеляза, че 80% от площадката на Кремиковци ще бъде освободена от неработещите мощности.

investor.bg