Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Германия замрази 6 милиарда долара авоари на Либия

Германия замрази 6 милиарда долара (4,15 милиарда евро) либийски държавни авоари, съобщава ДПА, като се позова на германското сп. „Шпигел“.Сумата е посочена в документ, издаден от министъра на икономиката и технологиите Райнер Брюдерле, в който се настоява всички иззети в Европа авоари на либийския лидер Муамар Кадафи да бъдат предоставени на ООН. Според Брюдерле ООН може да използва парите за хуманитарни доставки в помощ на либийското население.

Има информация, че министърът настоява Европейският съюз да прехвърли конфискуваните либийски авоари в доверителен фонд на ООН.В цитирания документ също така се отправя призив ЕС да блокира за постоянно авоарите на режима на Кадафи. Според Брюдерле държавите от ЕС трябва да действат заедно в тази насока.

Междувременно жители на Мисрата отново призоваха днес за помощ, след като войските на либийския лидер Муамар Кадафи обстрелваха с ракети обсадения град.

Местни хора заявиха, че правителствените сили увеличават натиска върху третия по големина либийски град в отговор на нарастващата политическа подкрепа за бунтовниците.“Кадафи се опитва да превземе Мисрата колкото се може по-скоро преди евентуална сухопътна намеса на НАТО. Така че положението ще стане по-лошо, ако скоро не се направи нещо“, каза жител на западния либийски град в аудио запис в интернет. „Всички хора са срещу Кадафи, но той се опитва да ги държи със сила, оръжия, снайперисти и медиен контрол“, добави той.

Според очевидци въпреки натиска на НАТО всяко събиране на  хора в Мисрата бързо се превръща в мишена за верните на Кадафи сили. „Оценяваме това, което прави НАТО, но смятаме, че може да се направи още“, заяви друг жител на града. Мисрата, който е ключов подстъп към Триполи, е подложен на атаки от около два месеца, през които по думите на бунтовниците са били убити най-малко 1000 души, отбеляза ДПА.Според бунтовническия говорител Абделбасет Абу Мзереик, цитиран от Ройтерс, войските на Кадафи са обстрелвали днес Мисрата с най-малко 100 ракети „Град“, като засега няма данни за жертви.

Правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ заяви, че разполага с доказателства, че либийските правителствени сили са бомбардирали с касетъчни бомби жилищни райони в Мисрата. Тя публикува снимки, на които според нея се виждат касетъчни бомби испанско производство. Този вид боеприпаси разпръскват множество заряди, така че да причиняват максимален брой жертви.Либийският правителствен говорител Муса Ибрахим опроверга твърденията, като призова „Хюман райтс уоч“ да ги докаже. От Мисрата днес продължиха да пристигат семейства в източния град Бенгази. Около 800 работници мигранти и други бежанци от Мисрата бяха качени на плавателен съд, нает от Международната организация по миграция. Близо 4000 души остават на пристанището в обсадения западен град, отбеляза ДПА.

investor.bg