Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Ловим мутанти в чинията за 350 лв.

Тестването на храните за пестициди, вредни бактерии и съдържание на сол, захар или витамини ще поевтинее. В момента се преразглеждат цените на изследванията, които ще се правят в държавните лаборатории, съобщиха за „Стандарт“ от Агенцията по храните. Ако сега искате да изследвате всички продукти, които слагате на трапезата си, с всички възможни тестове ще ви трябват над 3000 лв. Срещу сумата ще получите анализ за съдържанието на сол в храните, на вода в солта, опасни зарази като салмонела и колиформи в месо, мляко или яйца, съдържание на захар, масленост на продуктите и всичко, за което можете да се сетите. Най-скъпи – 356 лв., излизат тестовете за генна модификация на соя. Най-евтино пък е да се изследва за един тежък метал. Цената е 2 лв., а само за оглед на външния вид на опаковките ще ви поискат 1,50 лв. Отделно ще трябва да приготвите около 400 лв., за да проверите какво има в питейната ви вода, показва справка с ценоразписа за платените услуги, който е приложен към Наредба осем от 2006 г. Услугата в момента може да излезе и по-евтина, ако я поръчате в частна лаборатория, а не в държавна.

Оказва се, че в лабораториите на Агенцията по храните пакетните тестове са в пъти по-скъпи, отколкото в частните. Например изследването за 170 пестицида струва 1600 лв. според данни на зам.-шефа на БАБХ Антон Величков. В частни лаборатории тестват между 370 и 450 вещества, и то срещу приблизително 400 лв. Заради по-високите цени в държавните лаборатории много от фирмите, които са длъжни да тестват продуктите си или го правят по собствено желание, предпочитат да платят на частници. Така държавата губи доста пари, които иначе би могла да вземе и да използва за заплати или за модернизиране на лабораториите. Скъпите изследвания са пречка и пред обикновените потребители да проверяват какво има в продуктите. Това е една от основните причини недобросъвестните компании да процъфтяват на нашия пазар, а българите да консумират храни, които не отговарят на стандартите за качество, а понякога и за безопасност, твърдят организациите за защита на потребителите.

Цените ни се определят от Министерския съвет и за да бъдат свалени, това трябва да се направи с наредба, коментира шефът на Агенцията по храните Йордан Войнов. Първите стъпки в тази посока вече са направени и се очаква скоро да има нов ценоразпис за тестовете на храните, който ще бъде качен на интернет страницата на хранителната агенция. За да гарантират в максимална степен, че по празниците, когато цените на тестовете ще са все още високи, българите ще ядат безопасна храна, от агенцията откриха горещ телефон 0700 122 99. На него всечи може да подаде сигнали за нарушения или дори съмнения за недобросъвестни практики на производители и търговци. Това е и единственият начин продуктите, за които се притеснявате, че не отговарят на изисванията, да бъдат тествани не за ваша, а за държавна сметка. След подаването на сигнал инспекторите на Агенцията по храните са длъжни да направят проверка и да ви уведомят за резултата.
Юлияна Узаничева

standartnews.com