Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

Екстравагантности и откровен кич за сватбата на принца

Машината за производство на най-фин порцелан и на кичозни дребни украшения бясно се върти откакто стана известна датата на сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън – 29 април. Вече са счупени не един и два рекорда по производителност и непочтителност, предава АФП.Докато при предишната „сватба на века“ на родителите на принц Уилям – принц Чарлз и Даяна през 1981 г. нещата бяха още в ембрионално състояние, днес с Интернет международното търсене от страна на колекционери, купувачи-патриоти, туристи и шегаджии направо се е развихрило. Артикулите се множат, както официални така и не, произведени във Великобритания и другаде. Гургулички се усмихват от 3,5 милиона халби и безброй видове чинии, ключодържатели, каскети, тениски и т.н. Шопингът включва както сервизи от фин порцелан с инициалите на двойката, така и бирени чаши с надпис „Целуни ме Кейт“, наметки за кучета, котешки пастети, евтини копия на годежните тоалети и пръстени. В книжка пък се обяснява как „да се изплете сватбата“ с вълнени фигурки, включая

Кентърберийския епископ. Общо продажбата от т.нар. производни артикули ще донесе към 226 миилона евро, прогнозира Центърът за изследване на търговията на дребно. Някои от предметите-сувенири за сватбата се плащат разсрочено, като например умален модел на Уестминстърското абатство, тъй като се отчитат икономическите трудности в момента. Сянка върху картината хвърля фактът, че огромната част от предметите, свързани с кралското събитие във Великобритания, идват от Далечния изток „Не – made in China. Made in GB“ – протестира въпреки очевадната лъжа продавач в посещавания от туристите Чайнатаун пазар в Лондон. Шамбеланът на кралския дворец, който отговаря за етикета, актуализира директивите за официалните сувенири от времето на юбилея на кралица Виктория през 1887 г. Неофициалните не могат да претендират за кралския герба и девизи, които не трябва да са предмет на рекламата. Ала откликвайки на модерния дух, бъдещите младоженци толерират комерсиализирането на кърпи и изтривалки с техния образ, които Бъкангамският дворец определя като вулгарни. В резултат толерантността насърчава всепозволеността.

Търговецът Хю Помфрет продава по Интернет кутии с презервативи „King size“ с образа на Кейт и Уилям върху картона. Доволен е от либералния уклон на сувенирната индустрия, която вече носи повече забава. Лидия Лейт жъне успехи с торбичките за повръщане с картинка на двойката. И противниците, и подкрепящите сватбата приемат шегата, уверява тя. „Не ми и пука за кралската сватба“ – гласи надпис с главни букви върху ултра републиканска тениска. Какъвто и да е сувенирът, това е сантиментална инвестиция. Онова, което е рядко … или пък грозно, става по-скъпо, обяснява Джудит Милър, експерт по старините. Ако днес халба с карикатура на принц Чарлз струва 50 пъти над цената на която е купена, то е защото е грозна и вече рядко я има запазена: двете й дръжки във формата на уши лесно се чупят. Друга халба, произведена в Кантон, Китай, е направо уникална. Вместо Уилям до Кейт се мъдри брат му принц Хари. Грешка или рекламен удар – кой да ти каже.

bgnes.com