Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

„Дунав мост 2“ – готов до края на 2011 г.

Възможно е, без нови закъснения, до края на 2011 г. да бъде завършен строежът на „Дунав мост 2“.Тези дни е паднала последната пречка за удължаване на финансовия меморандум по ИСПА за строителството, съобщава кореспондентката на БТА във Видин.Министерският съвет е предоставил 5-годишна концесия за добив на строителни материали от находище „Антимово 2“ на испанската фирма „Еф Се Се Конструксион“ АД (fccco.es). Находището се намира в землището на село Кутово, Видинско.За срока на концесията компанията ще инвестира 110 000 лв.а се очаква да добива около 432 000 тона инертни материали на година.Преди около година испанската фирма, строител на Дунав мост 2, обяви, че строежът на съоръжението може да се забави с 2-3 години и да се оскъпи заради проблеми с доставката на около 1,5 млн.куб.м. инертни материали. Тогава фирмата поиска концесия за добив на пясък от района на село Антимово.

За удължаване срока на финансовия меморандум по ИСПА за строителството на Дунав мост 2 Европейската комисия постави като условие именно българското правителство да предостави концесия за добив на инертните материали на испанския строител.Инж. Алберто Бергара, мениджър на проекта, заявява, че мостовата конструкция ще е изцяло готова в края на 2011 г., а пускането в експлоатация на съоръжението ще е в средата на 2012 г.Инцидент с румънски кораб тласкач, с няколко барджи показа издръжливостта на изградената до момента конструкция,отбелязва кореспондентката.При силен вятър над 70 км./ час тласкачът, с прилежащите съдове, се поддал на силния вятър, течението го изхвърлило и той се блъсна в 11-тата опора на бъдещото съоръжение, разказали очевидци.От фирмата строител уточниха, че опората е издържала, огънали са се от удара единствено 1-2 ребра.Преди дни е бил издигнат вторият от общо четирите стълба в плавателния участък на реката. Стълбът е висок 40,98 метра. В основата му има 24 пилота на дълбочина от 63 до 78 метра. За изграждането им са използвани 1 076 тона арматура и 6 158 кубически метра бетон.

Работата по изграждането на моста в плавателната част на Дунав се извършва с помощта на шлепове, които превозват всички необходими материали и техника.

В тази част на реката има четири стълба, нивото на изграждане на всеки един от които е на различен етап. Разстоянието между тях е 180 метра. Височината им ще позволи преминаването на всякакъв вид речни кораби, без да има необходимост от демонтаж на мостика им.В неплавателния участък на Дунав започна изграждането на жп естакадата. Продължава изграждането на пътната плоча на моста и напрягане на последните кабели от връхната конструкция.От прилежащата инфрастуктура към моста се изграждат пътните връзки при Пътен възел – Ново село. Довършителни строителни работи се извършват в сградите на жп. пътническа и жп.товарна гари.До края на 2011 г. „Дунав мост“ 2 при Видин-Калафат трябва да бъде готов, а прилежащата инфраструктура трябва да бъде окончателно завършена в средата на 2012 г. показва графикът на фирмата-строител.Румъния е готова да предаде своята част от прилежащата инфраструктура към обекта в срок – юни 2011 г.

Вече се очаква официален отговор на Европейската комисия за продължаване на меморандума по ИСПА, който изтече на 31 декември 2010 г. Очаква се сумата от около 100 милиона евро общо за българската и румънската част на съоръжението.Официалната позиция на говорителя на Комисията по въпросите на регионалната политика на ЕК Тон ван Лиероп е, че намерението на европейските институции е да проявят търпение и гъвкавост по отношение на крайните срокове за големи проекти по програма ИСПА, сред които е и Дунав мост 2.Условието е да се навакса огромното закъснение.Повече от половината дейности по изграждането на Дунав мост 2 вече са изпълнени, съобщи инж. Бергар.Това означава, че към момента 98% от дълбоките основи, 78% от долното строене, 40% от връхната конструкция са изпълнени, уточни той.Сега започва изпълнението на насипите и извършването на дренажи в зоната на насипите. По изпълнението на прилежащата инфраструктура досега са изпълнени 60% от сградите, 30% – от пътя, 75% – от конструкциите и 20% от насипите.Завършени са конструкциите на всичките осем пътни и ж.п.- надлези, построени са сградите на пътническата и на товарната гара, пуснати са в експлоатация 600 м от нов пътен възел при входа на Видин.

vesti.bg