Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

„Ходя като заспал“ е вярно

Изразът „ходиш като заспал“ изглежда си е съвсем точен.Това състояние на моментна разсеяност, като да си направим чай, без да сложим пакетчето в чашата, се дължи на т.нар. „микродрямка“.Учени установяват, че отделни мозъчни клетки „дремят“, когато сме уморени, дори ако останалата част от мозъка е будна.Според тях този феномен може да обясни защо правим глупави грешки, когато сме изтощени, паметта ни изневерява или търсим нещо и след малко забравяме какво точно.Американските учени изследвали мозъчната дейност на плъхове, които били държани будни през деня, когато обикновено спят, съобщава сп. „Нейчър“.Изследванията показали, че малки области от мозъка им спят, въпреки че животните били будни и активни и се движели.

Колкото повече били държани будни плъховете, толкова повече клетки се отдавали на микродрямката.Учените след това изследвали дали това моментното заспиване се отразява на концентрацията и пъргавостта на животинките и открили, че уморените животни правят повече грешки при достигането на бучка захар.“Тази дейност протича само в някои клетки. Например 18 от наблюдаваните 20 неврона при един експеримент останаха будни.

В другите две имаше признаци на заспиване, кратки периоди, в които дейността се редува с моменти на затишие“, обяснява изследователката д-р Киара Чирели.Дори преди да се почувстваме уморени, в мозъка ни има признаци, че трябва да спрем определени дейности, които изискват внимание, предупреждават учените.

vesti.bg