Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Съветът за сигурност на ООН осъди атентата в Мароко

Съветът за сигурност на ООН и генералният секретар на организацията Бан Ки Мун осъдиха извършения в четвъртък атентат в мароканския град Маракеш, при който по последни данни са загинали 16 души.Съветът за сигурност остро осъжда терористичното нападение в мароканския туристически град, гласи комюнике на организацията.“Петнайсетте страни членки на Съвета изразяват дълбокото си съчувствие и искрените си съболезнования на жертвите от този акт на омраза. Тероризмът във всичките му форми и прояви е една от най-тежките заплахи срещу мира и международната сигурност“, допълва комюникето.Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е ужасен от атентата и смята, че никаква политически цел не оправдава и не служи на подобни деяния, заяви негов говорител.

Кралят на Мароко Мохамед VI осъди атентата в курортния град Маракеш, определяйки го като „подло престъпление, което противоречи на благородните човешки ценности на уважение на свещеното право на живот, търпимост, свобода и мир“, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на мароканската информационна агенция МАП.Според монарха този терористичен акт „няма да повлияе на решимостта на Мароко да остане спокойна и стабилна страна“.Жертвите на атентата са вече 16 души, след като двама тежко ранени издъхнаха тази нощ от раните си. Сред загиналите има французи и холандец. Мароканските власти не съобщават нищо за самоличността им. Ранени са двайсет и трима души, от които 18 чужденци.

Рабат, Париж, Мадрид и Вашингтон осъдиха терористичния акт срещу кафенето в центъра на историческия град Маракеш, главна туристическа дестинация за чужденци.Това е най-смъртоносният атентат в северноафриканското кралство след ислямистките нападения през 2003 г. в Казабланка, отбелязва АФП.Властите подозират, че атентатор самоубиец се е взривил в кафенето в Маракеш.Те базират тази хипотеза на открити в един от труповете гвоздеи, посочва БТА.Но според очевидец в кафенето „Аргана“, където стана взривът, вътре влязъл мъж, поставил бомба и напуснал заведението.Официален източник потвърди, че експлозията е атентат, а не нещастен случай.

dnes.bg