Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

С близо 13% е спаднал броят на търсещите работа през април

Разнообразни позиции в областта на информационните технологии и компютърната техника, производството, търговията и туризма обявиха работодателите през април. Това показва ежемесечното проучване на Investor.bg за пазара на труда сред водещи компании за подбор на персонал.С близо 13% е спаднал броят на търсещите работа спрямо март, а с около 17% е намаляло търсенето от страна на работодателите, съобщават от JobTiger.bg.По данни на компанията отново този месец най-търсените позиции са в областта на информационните технологии и компютърната техника – софтуер, като преобладаващите позиции са за специалисти с по-голям опит – Senior Developers/Engineers/Programmers. Други сектори, в които се наблюдава активно търсене, са продажбите, обслужването на клиенти, търговията на едро и дребно – внос и износ, също така административни и обслужващи дейности.

„Най-търсените позиции през април са специалисти за изнесено обслужване на клиенти с чужди езици, разработчици и ИТ специалисти, счетоводители, инженери и търговски представители. През март се търсеха най-вече търговци „Бизнес към бизнес”, сега се наблюдава засилено търсене на сезонни работници и служители за временна заетост”, заяви Радостина Георгиева, консултант „Постоянни назначения” в Менпауър България.

Деян Султов, управляващ съдружник в www.buljobs.bg, коментира, че особено търсени през април са позициите в сектора на туризма, следвани от производството, ИТ и телекомуникациите, търговията и продажбите, услугите и инженеринга.Съвсем естествено, в областите Бургас и Варна най-много се търсят кадри за туризма, в София – за сектора ИТ и телекомуникации. В Русе, Стара Загора, Велико Търново, както и в останалата част на страната има свободни работни места за кадри в производството, туризма, търговията, продажбите и инженеринга.“Расте търсенето на кадри за производството, като нивата се връщат до тези от месец февруари. Търсенето за сектора ИТ и телекомуникации, както и при търговията и продажбите е стабилно и запазва нивата си от предходния месец. Естествено има рязък спад на обявленията през седмицата на Великденските празници“, допълва Султов.

По данни на Horizons петте най-търсени позиции през април са: търговци/акаунт мениджъри в телекомуникациите, софтуерни специалисти и специалисти поддръжка, проджект мениджъри, мениджъри продажби – финансови и застрахователни услуги, както и мениджъри на банкови клонове.“Спрямо март при нас се увеличава търсенето на ИТ специалисти – софтуерни програмисти и специалисти поддръжка. Търсенето е за доста голям брой хора и по доста спешни проекти. Интересното е, че възнагражденията, които предлагат компаниите, не са се повишили през последните месеци, въпреки липсата на достатъчно подобни специалисти. Фирмите са склонни да назначават хора с по-малко опит и да ги обучават, вместо да канят по-опитни професионалисти”, коментира Николай Николов от компанията.Той посочи, че като цяло динамиката на трудовия пазар се увеличава, срокът за избор на кандидати и отправяне на оферта се съкращава поради по-сериозната нужда на работодателите да назначат нови служители.

Служителите вече са по-склонни да правят промяна, тъй като се чувстват по-малко застрашени и са склонни да рискуват малко повече.Месец април е динамичен, колкото и предходните три месеца от гледна точна на търсене на ИТ персонал. Компаниите продължават разширяването на екипите си и сформирането на нови. Петте най-търсени позиции през април са: QA инженери, .Net програмисти, Java програмисти, PHP програмисти, специалисти техническа поддръжка, съобщават от фокусираната върху ИТ сектора компания Bulwork.Ситуацията спрямо март остава почти непроменена. Търсенето на гореизброените пет позиции е почти константно. Наблюдава се леко увеличение на позициите за специалисти техническа поддръжка – мрежова и комуникационна инфраструктура, софтуер и др., допълват от Bulwork.

Надежда Бочева

investor.bg