Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 10.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Захарта и олиото у нас поскъпват, а в Европа поевтиняват

Основните хранителни продукти захар и олио от началото на годината досега у нас са поскъпнали както на едро, така и на дребно, докато на европейските стокови борси цените им падат, сочат данните на Софийска стокова борса (ССБ).На основната европейска борса за търговия на масла за храна – тази в Ротердам, в началото на 2011 г. котировките на суровото слънчогледово олио бяха 1510 долара/т, докато към днешна дата са 1395 долара/т. На практика за първите 4 месеца на годината понижението на цената на суровото олио в Ротердам е с над 7%. А в Украйна, която е голям производител и износител на олио, цената на нерафинирания продукт сега е 1310 долара.У нас обаче нещата стоят по друг начин. Средната цена на бутилираното олио от началото на годината досега е нараснала с 4,5% – от 2,2 лв./л (без ДДС) до 2,3 лв./л (без ДДС). Миналата година по това време средната цена на бутилираното олио е била 1,59 лв./л (без ДДС), т.е. скокът за година е с 44%.

Като се има предвид, че на международните борси олиото поевтинява, а и първите прогнози за тазгодишната реколта от маслодаен слънчоглед за Европа и у нас са добри, то няма реални основания за поскъпване на продукта в България както на едро, така и на дребно.Още по-фрапираща обаче е съпоставката на динамиката на цените на захарта в Европа и у нас. От началото на годината досега у нас пакетираната захар от 1 кг е поскъпнала с впечатляващите само за 4 месеца 46% – от средно 1,21 лв./кг (без ДДС) до средно 1,77 лв./кг (без ДДС). Поскъпването на сладкия продукт спрямо април миналата година у нас е с 58%.На големите борси в Европа и САЩ захарта от началото на годината досега поевтинява, и то значително. Рафинираната захар на най-голямата европейска борса за търговия с този продукт – Лондонската, в началото на годината е била с цена от 777 долара/т, а котировките й към днешна дата са 615 долара/т, т.е. намалението е с 20%. На борсата в Ню Йорк – най-голямата за търговия със сурова захар, цената на продукта от началото на годината е паднала с 28% – от 712 долара/т до 512 долара/т към тази сутрин.

Като се има предвид, че в България (почти) не се отглеждат насаждения за производство на захар, а основно се внася сурова захар, която се рафинира тук, то логично е цената на сладкия продукт да зависи главно от международните котировки и да следва тяхната посока, ако не и динамика.Дори да се отчита повишението у нас на производствените разходи за рафиниране на захар, пазарната логика сочи, че от началото на годината продуктът не би трябвало да поскъпва.

investor.bg