Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

САЩ: Осама бин Ладен е мъртъв

Лидерът на терористичната мрежа „Ал-Кайда“ Осама бин Ладен е мъртъв. По предварителна информация той е бил убит преди седмица при американски авиоудари в Пакистан.Според Fox News тялото на терорист номер 1 е в ръцете на американските специални служби.Катарската телевизия „Ал джазийра“ съобщава, че бин Ладен е убит при атака на американски безпилотни самолети в планините на границата между Афганистан и Пакистан. Заедно с него са били убити още 20 души.

В извънредно обръщение към нацията американският президент Барак Обама официално потвърди новината.Той каза, че убийството на бин Ладен е най-сериозното постижение на американската нация, която след терористичните атаки от 11.09.2001 г. е била по-обединена от всякога.“Осама бин Ладен не беше мюсюлмански лидер и САЩ никога не са водили война с исляма. Ликвидирането му трябва да бъде радост за всички, които вярват в мира“, каза Обама.Президентът обяви, че бин Ладен е ликвидиран от малък американски отряд от военни. Никой от тях не е пострадал. Пакистанското правителство е помогнало за локализиране на терорист номер 1.В нчалото на изявлението си американският държавен глава припомни събитията от 11 септември 2001 г.

„Всички знаехме, че това беше сторено от „Ал-Кайда“. През последните 10 години положихме огромни усилия в борбата срещу тероризма и успяхме да свалим правителството на талибаните в Афганистан, което даваше гръб на „ал-Кайда“. Малко след като встъпи в длъжност, казах на новия шеф на ЦРУ, че главна задача трябва да стане залавянето или ликвидирането на бин Ладен. Лично оторизирах тази операция“, заяви Обама.Осама бин Ладен е роден на 10 март 1957 година в Рияд, столицата на Саудитска Арабия. Баща му е собственик на голяма строителна компания. През 2007 година САЩ обявиха награда от 50 милиона долара за залавянето му или за информация, водеща до това.

news.bg