Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Сериалите ни биха турските

Апостол Пенчев е директор „Телевизионни програми“ в bTV Media Group. Той отговаря как да изглеждат програмите на петте тв канала в групата на СМЕ у нас – bTV, bTV Comedy, bTV Cinema, bTV Action и RING.BG. Апостол Пенчев има опит като филмов критик. „Стандарт“ потърси програмния директор на bTV, за да каже има ли наистина конфликт между телевизията и екипа на СИА, които правят за частната телевизия сериала „Стъклен дом“, а за БНТ – „Под прикритие“. Апостол Пенчев обясни и как телевизията се е разделила със Светла Петрова и „Сеизмограф“.

– Г-н Пенчев, верни ли са слуховете, че в bTV сте се скарали със СИА заради сериала, който те правят за БНТ „Под прикритие“?

– Димитър Митовски е коректен партньор и реализацията на този негов проект в БНТ е съгласувана с bTV.

– bTV започна сезона на българските сериали. Имат ли сили българските сценаристи, режисьори и актьори да изместят турските сериали?

– Това вече е факт. След големия успех и на двата мащабни проекта на bTV в областта на модерния фикшън – „Стъклен дом“ и „Столичани в повече“, едва ли някой се съмнява, че у нас има много способни и талантливи кинотворци и актьори. Някой трябваше да им даде шанс да правят комерсиално кино и bTV като водеща медия и иноватор на пазара пое инициативата. Оттук нататък българските сериали ще се радват на все по-голяма популярност, стига да предлагат качеството, с което зрителите вече свикнаха.

– Кои хора гледат българските ленти и кои – комшийските? Кога ще дойде времето, когато българските телевизии ще спрат да излъчват турски сериали?

– Аудиторията е една и съща – зрителите искат да гледат истории и ще проследят всяка, независимо от произхода й, стига да е интересна, добре разказана и да им носи емоция. bTV е функция на желанията на зрителите, затова времето, когато турските сериали ще спрат, ще дойде от само себе си – когато вече няма интерес към тях.

– Фенове се оплакват от късното излъчване на дербитата в А Група по bTV Екшън?

– Всички футболни срещи се програмират спрямо интереса на тв аудиторията. Нашите зрители искат да гледат дербитата в удобно за тях време, а именно – от 21 часа. bTV Media Group няма отговорност към действията на хулиганите по стадионите. Това е отговорност на полицията. Българският футбол много отдавна не е семейно забавление на открито – на стадиона ходят само най-заклетите фенове, които рядко надвишават 4000-5000 души независимо от сезона и часа на провеждане на мача. За голямо съжаление това е тенденция, която се наблюдава вече десетки години. Затова всякакви сравнения с часовете на излъчване на мачовете в Англия например, където цели семейства с бебета и малки деца ходят на стадиона и където проблемът с футболното хулиганство е минимизиран, са абсолютно неуместни.

– Какви изненади готвите в есенната програмна схема на bTV – нови филми и сериали, игри?

– С настоящия тв сезон дадохме заявка за посоката, в която ще се развиваме – а именно в областта на модерното тв кино и иновативните програмни решения. Тази есен зрителите може да очакват поне 2 нови сериала с много висока стойност, като така ще покрием всички интересни за аудиторията жанрове. Планираме и други, съвсем нови за пазара продукции.

– През последните две години има раздвижване в българското кино – правят се нови ленти, които събират зрители в кината. Какво породи този глад към българско кино 22 години след началото на прехода? Защо не се случи по-рано?

– Всичко, което е правено до „Мисия Лондон“, е вече в историята. Преди това българското кино не успя да намери комерсиалния подход към производството на филми. Имаше стойностни заглавия, но предназначени за фестивална и съответно ограничена аудитория. В това време телевизиите използваха бума на риалити форматите. Паралелно с това световното кино се разви до много големи висоти и се появиха американските мегапродукции като „Отчаяни съпруги“ и Lost, които стимулираха интереса към телевизионната драма. В България по това време се правеха сериали, но те бяха много далечe от киното. Но през последните 3-4 години технологиите напреднаха неимоверно и станаха много достъпни. Днес можеш да заснемеш много добър филм и с фотоапарат. Кината свалиха лентата като средство за прожектиране, което значително намали цената. Натрупа се и критична маса от млади български творци, които искат да правият комерсиално кино.

Скоро на пазара ще излезе филмът, подкрепен от bTV, „Лора от сутрин до вечер“, сниман с фотоапарат. Но както вече казах, bTV заедно с Митовски и „Мисия Лондон“ обърна целия модел на кинопроизводство у нас. Подкрепихме филма, на който сме копродуцент и който зрителите ще могат да видят по bTV, с безпрецедентна кампания. Това изведнъж преобърна представите на хората за българско кино. Следващият крайъгълен камък беше „Стъклен дом“. Именно bTV и „Стъклен дом“ създадоха първите истински кинозвезди в България. Това моментално стимулира пазара, защото тези звезди участват в нови български филми и, естествено, подпомагат интереса към тях. Колкото повече сериали произвеждаме, толкова повече ще се увеличава критичната маса на българските звезди. И поставени в новите филми, ще носят повече приходи на своите създатели. Прогнозирам, че българското кино, изостанало с 20 години, само след 3-4 години ще се развие страшно много. Скоро очаквайте още няколко нови филма, по които bTV работи съвместно с български творци.
Антоанета Петева

Вижте цялото интервю  тук:

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-05-02&article=366095