Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Комерсант: Уикилийкс обясни, защо се бави АЕЦ „Белене”

Последните публикации на Уикилийкс хвърлят светлина върху причината за забавянето на строителството на АЕЦ „Белене” в България, пише руският вестник „Комерсант”.Според данните на сайта, американската „Уестингхаус” с подкрепата на американското посолство от 2009 г. активно е работила за отказа на България от строителството на АЕЦ, като е занижавала техническите характеристики на руските реактори. Освен това, американската страна е предлагала на София да се откаже от връщането в Русия на отработеното ядрено гориво.

Една от причините за забавянето на строителството в България на новата АЕЦ „Белене” по руски проект би могло да стане активното противопоставяне на американците. Това следва от документите на американското посолство в София, публикувани от Уикилийкс. Според доклада, направен още през 2009 г. заместник-посланика на САЩ в България Сюзан Сътън, вицепрезидентът за Европа на американската „Уестингхаус” Майкъл Кирст е сравнил в София технологиите на своята компания с реакторите, които Русия е възнамерявала да построи в Белене.

„В подробна презентация топмениджърът показа, че според текущите планове за „Белене” руснаците ще снабдят България не с най-новата технология реактори (второ поколение) на значително по-висока цена, отколкото „Уестингхаус” и другите западни фирми, които ще продадат технология от трето поколение”, пише г-жа Сътън, посочва БГНЕС.Според нея, Майкъл Кирст е предупредил, че „България рискува да купи „технологичен сирак”, който работи само в Русия, Иран, Индия и Китай и да обвърже България с Русия за следващите 60-80 години”. На София също така е предложено да се откаже от купуването на ядрено гориво от Русия и да сключи договор с „Уестингхаус”.

dariknews.bg