Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

ЕП: България и Румъния са готови да се присъединят към Шенген

България и Румъния получиха зелена светлина от Комисията по граждански свободи на ЕП за присъединяването си към Шенгенското пространство. Докладите за оценка на двете страни показват, че те са изпълнили необходимите условия, смятат депутатите. Въпреки това, Парламентът трябва да бъде информиран за допълнителните мерки, предприети от България, Турция и Гърция срещу евентуална миграционна вълна, допълват те. Пленарният вот по въпроса ще се състои през юни, като финалното решение ще бъде на Съвета.Според съществуващите европейски правила, ключовото условие за присъединяване към Шенгенската зона е способността на една страна да гарантира сигурността на външните граници на ЕС.Проверката на това дали новите държави членки са изпълнили всички законови изисквания за Шенген (контрола на сухопътните, морските и въздушните граници, издаването на визи, полицейското сътрудничество, готовността за свързване към Шенгенската информационна система и защитата на личните данни) е предварително условие за Съвета на министрите да реши, след консултация с Парламента, дали да премахне граничния контрол над тези страни.След като анализира оценките на напредъка на България и Румъния,  както и заключенията след визитите на място на експертни екипи, Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП заключи, че независимо от наличието на някои проблеми, изискващи бъдещо редовно докладване и допълнително внимание, те не представляват пречка за пълноправното членство на двете страни в Шенгенската зона.“Готови ли са двете страни да се присъденият към Шенген? Отговорът ми е твърдо да. Това става ясно както от докладите за оценка, така и от посещението, които осъществихме. В някои области тези две страни са дори по-добре подготвени от някои държави, които вече са членове на Шенген“, заяви докладчикът по въпроса на Комисията по граждански свободи Carlos Coelho (ЕНП, Португалия). „Някои от подготвителните мерки са резултат от инвестициите, осъществени наскоро, които към момента са по-осъвременени, модерни и ефективни от съществуващото оборудване. Това се дължи и на политически усилия: и двете страни инвестираха на политическо равнище с цел да докажат, че са изпълнили всички критерии за Шенген“, допълни той.

Българо-гръцко-турската гранична зона

В същото време, Carlos Coelho подчерта необходимостта да се признае, че незаконната имиграция превръща България, Турция и Гърция в една от най-чувствителните външни граници на ЕС. Това означава, че България трябва да предприеме някои допълнителни мерки, включително специален план за действие, който да започне да прилага след влизането си в Шенген, както и да разработи съвместен подход с Гърция и Турция за справяне с опасността от повишен миграционния натиск.

Комисията гласува и изменение, в което изисква засегнатите страни членки писмено да информират Европарламента и Съвета в шестмесечен период от влизането в сила на решението за присъединяване за всички проблеми при прилагането на тези допълнителни мерки. „Важно е да се има предвид, че премахването на контрола над вътрешните граници изисква високо равнище на взаимно доверие между страните членки по отношение на наличието на ефективен контрол над външните граници. Това се налага, тъй като сигурността на Шенгенската зона зависи от прецизността и ефективността, с която всяка страна членка осъществява контрола на външните си граници“, подчерта докладчикът. Според Комисията по граждански свободи ЕС трябва да насрочи дата за прилагане на постиженията на правото от Шенген по отношение на България и Румъния преди края на 2011 г.

Следващи стъпки

Становището относно присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство ще бъде гласувано от Парламента в рамките на Пленарната сесия от 6 до 9 юни, преди Съветът на министрите на вътрешните работи на ЕС да обсъди въпроса на срещата си на 9-10 юни.Решението за влизане на двете страни в Шенген трябва да бъде взето от Съвета, с единодушното съгласие на всички правителства на страните, членуващи в зоната за свободно движение. Унгарското председателство на Съвета на министрите вече заяви, че ще продължи да работи в посока на постигането на приемливо решение за всички заинтересовани страни, взимайки предвид притесненията, изразени от някои държави членки.

barometar.net