Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

10% среден ръст на приходите от нощувки в летните курорти се очаква през сезон 2011

През летния туристически сезон по родното Черноморие се очаква 10% ръст на приходите от нощувки. Това става ясно от прогноза на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, представена днес на пресконференция в Несебър. По данни на НСИ приходите от нощувки през сезон 2010 г са били близо 296 млн. лв. През тази година МИЕТ очаква ръст от 12% от чуждестранните туристи и 5-6% – от българските, стана ясно на пресконференцията.

В нея участваха г-н Константин Гребенаров, Областен управител на област Бургас, г-жа Мария Иванова, Директор на дирекция „Туристическа политика” в МИЕТ, г-н Стойко Манев, Началник на Районно управление на полицията Несебър, г-н Йордан Маджаров, Началник на Гранично полицейско управление Бургас, г-н Георги Чипилски, Директор на летище Бургас.

Експертите очакват и повишаване на броя на туристите, като се запазват основните генериращи пазари за летен туризъм. Основание за тази прогноза е скорошно проучване за нагласите на българите за туризъм в страната, което свидетелства за повишен интерес. Ранните записвания за летен сезон 2011 на българските туристи са увеличени с 15% спрямо 2010 г. Летище Бургас също прогнозира повишение на пътниците с 5-10% през лятото на 2011 г., което се дължи на очаквания увеличен брой на пътници от Русия и Израел.

За сигурността на туристите през лятото в курортите ще бъдат командировани полицейски служители, стана ясно още по време на пресконференцията. Заради тенденцията за ръст на пасажерите на морските кораби от 1 април е разкрит временен граничен пункт при Морска гара Несебър.Пресконференцията се организира по проекта „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в България.” Той се финансира по схема за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.3-01/2008 „Подкрепа за ефективен национален маркетинг на туристическия продукт и подобряване на информационното обслужване“ на  оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.“.

barometar.net