Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

НДК става държавно дружество, отстраниха Христо Друмев

Националният дворец на културата има ново ръководство и ще бъде преобразуван в еднолично акционерно дружество, собственост на държавата. Това реши правителството на редовното си заседание. Старото ръководство на НДК, начело с изпълнителния директор Христо Друмев, вече е отстранено, обясни финансовият министър Симеон Дянков. Той обяви, че е назначен цялостен одит на дейността на досегашното творческо-стопанско обединение, който ще обхване последните 10 години. Предварителните данни от първоначалния одит показват поредица от нарушения, свързани с обявяването на обществени поръчки, допълни Дянков.

„Палитрата на нарушения в обществените поръчки в НДК е толкова широка, че финансовият инспекторат смята да напише наръчник по казуса как по различен начин може да се наруши Законът за обществените поръчки“, коментира Дянков. Той допълни, че на някои етапи въобще не са се правили обществени поръчки, а е трябвало да се правят. Тези, които са правени по думите на вицепремиерът имат „какви ли не изобретателни начини да се избягва законът“. Според министър Дянков е време старото ръководство на НДК да си почива.

Все още не е ясно, дали досегашният директор на НДК Христо Друмев е бил замесен в установените нарушения, но според Дянков той ще понесе необходимата административна отговорност. През изминалите 25 години от основаването на това обединение, не са плащани корпоративни данъци и не може да се установи, дали е имало печалби, обясни финансовият министър. Новото ръководство на НДК се състои от 3-ма души, които ще се занимават с одитните дейности през следващите няколко месеца, а след това ще бъдат назначени още двама души, които да работят за интегрирането на двореца в националната стратегия за развитие на културата. Засега НДК остава под шапката на финансовото министерство, но след финализиране на одита ще премине под управлението на Министерството на културата.

dariknews.bg