Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Кокаинът за Европа идва през порт Варна, твърди Европол

Пристанището на Варна се е превърнало в един от важните пунктове за нарастващия внос в ЕС или транзит на големи количества кокаин от Латинска Америка, твърди публикуван днес доклад на европейската полицейска служба Европол, посветен на организираната престъпност.България в момента изпълнявала ролята на транзитен пункт на Балканите за морски пратки от Латинска Америка, трафик от Западна Африка през Турция и Балканския път на наркотиците и пренос на кокаин, предназначен за италианските престъпни групировки.“Транспортирането на дрога с контейнери по море обикновено става като наркотикът се укрива в товари с екзотични плодове и неутрализирането й в други материали и разтвора като кафе, вино или текстил. Техниките за укриване стават все по-съвършени и расте необходимостта от базирани в ЕС лаборатории за преработка на суровината от кока“, пише в документа на Европол.

Организирани престъпни групи може да се възползват от присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона, добавя докладът, който се изготвя веднъж на две години.Организираната престъпност ставала все по-разнообразна в своите методи, групови структури и влияние върху обществото, е сред основните заключения в доклада. Групите били все по-мобилни и гъвкави и действали в повече престъпни сектори.Все по-силни ставали нивата на сътрудничество между отделните формирования, като националните, етнически и бизнес различия не оказвали влияние. Престъпните групи се възползвали напълно от развитието на търговската и пътническата транспортна инфраструктура. Маршрутите пък ставали все по-разнообразни и динамични.

Разгледан е и пазарът на наркотиците, който също бил твърде динамичен. Наркопазарите в ЕС и в съседните региони били особено свързани. Увеличената употреба на хероин в района на Западните Балкани, на кокаин в бившия СССР и увеличаването на производството на синтетични наркотици в Близкия изток, се отразявало на пазарните условия за трафика на наркотици и производството на дрога в ЕС.Интернет се превръщал в ключов инструмент, който подпомагал организираната престъпна дейност.

24chasa.bg