Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Забраняват на енергото да реже тока за много високи сметки

Енергото, топлофикациите и ВиК дружествата няма да могат да спират тока или да врътват кранчето на своите клиенти, ако последните получат необичайно висока за тях сметка и не я платят. Нещо повече, абонатите няма да са длъжни да я плащат, докато съответният монополист не направи проверка каква е причината за такава висока консумация. Освен това дружествата ще трябва сами да се сезират за такива фактури и да назначават ревизията им. Сега монополистите карат клиентите първо да си платят сметката, след което, ако последните се жалват, че е висока, те започват проверка. Тя често се проточва повече от година, особено ако е свързана с тестване на уреди като електромер, водомер и др.

Въпросната забрана към монополистите е едно от десетината предложения, които вчера бяха обсъдени между гражданското Движение за национално единство и спасение (ДНЕС) и депутатите от икономическата и енергийната комисия в парламента.След срещата зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов коментира, че има политическа воля, за да бъде направена тази промяна в сега действащите правила. От страна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) също е получено съгласие. Според Николов промяната може да стане факт през есента на тази година. За целта трябва да бъде направена поправка в Закона за енергетиката, която да позволява на енергийния регулатор да променя по своя инициатива общите условия, по които монополистите предоставят услугите си на клиентите. След което ДКЕВР ще може да промени общите условия, така че потребителите да бъдат по-защитени, обясниха от регулатора.

Проф. Атанас Тасев, който е съветник към гражданското сдружение, коментира, че при сега действащите правила е нарушен принципът „невинност”, тъй като ако потребителят не си плати огромната сметка, токът в дома му например ще бъде изключен. Идеята сега е компютърните програми за сметките на монополистите да са настроени така, че да „улавят” всяка необичайно висока фактура. След което дружествата да са длъжни да се самосезират и да я проверят, без да изключват потреблението, обясни той. Друг въпрос, по който е постигнато споразумение, е за

увеличаване на гражданското участие при вземане на решения „Представителите на ДНЕС ще участват в консултативния съвет при обсъждане на цените на енергоресурсите, а от ДКЕВР ще обучават юридически консултанти на движението, за да бъдат те посредници между гражданите и съда”, обяви след срещата шефът на регулатора Ангел Семерджиев.

Освен това искане от гражданското сдружение предлагат да се разширят правомощията на ДКЕВР, така че тя да може да извършва „дълбок” енергиен одит. На кратко това означава комисията да има право да изисква от монополните дружества първичните документи. За целта се иска още създаването на специализирано звено, което освен с одита ще се занимава с разработване на база данни за пазарните цени на различните видове дейности, услуги, материали, оборудване и т.н., които са свързани с дейността на естествените монополи. Идеята е чрез звеното да се пресече и безконтролното аутсорсване на дейности от монополите.

monitor.bg