Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Утре гледайте операта „Набуко” с поклон пред Гена Димитрова

Спектакълът на операта „Набуко” на 5 май от 19.00 ч. се посвещава на 70-годишнината от рождението на незабравимата българска оперна певица Гена Димитрова.

Диригент Борислав Иванов, режисьор Кузман Попов, художник на декора Борис Стойнов. художник на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова, диригент на хора Малина Хубчева, хореография Калина Богоева.

Операта “Набуко”, едно от любимите заглавия на публиката, е третата опера, написана от младия Верди и първата, която му носи изключителен успех. В творческата биография на композитора, “Набуко” се превръща в най-важното стъпало към формирането на собствен композиционен стил. В следващите си творби, маестрото обогатява и задълбочава този стил, но в основни черти той остава определящ за неговото цялостно творчество. Заложената в либретото на Солера библейска легенда за страданията на поробените евреи и тяхната борба за освобождение от вавилонския гнет била възприета от слушателите като парабола за стремежа на италианския народ към национална независимост. Актуалното звучене на сюжета събужда и творческия интерес на Верди, който като човек и гражданин е страстно отдаден на каузата на своя народ. В “Набуко” бушуват силни страсти, въвлечени в една изключително сложна сценична интрига от страстна любов и изпепеляваща ревност в триъгълника Фенена-Измаел-Абигайл, с драматизма в раздвоеното съзнание на Набуко – тиранин и богохулник, но и любящ баща. В „Набуко” същинският герой е еврейският народ, което обяснява и огромното значение, което Верди отрежда на хора.

В ролята на Набуко варненци ще чуят баритона Нико Исаков, един от най-добрите интерпретатори на тази роля, не само в България, а и далеч зад нейните граници. Ролята на Измаел ще изпълни солистът на Държавна опера Варна Арсений Арсов. За ролята на Закария за първи път ще гостува басът Ивайло Джуров, един от младите и талантливи български баси, продължители на традициите на световните гласове Борис Христов и Николай Гяуров. Варненци познават младия бас от прекрасните му изпълнения в ролята на Филип от операта “Дон Карлос” и участието му в Гала концерта в рамките на ММФ “Варненско лято” през 2009 г. Трудната и виртуозна партия на Абигайл ще бъде изпълнена от сопраното Елена Баръмова – една от последните ученички на Гена Димитрова. В останалите роли ще се представят солистите на Варненската опера Бойка Василева в ролята на Фенена, Евгений Станимиров (Великият жрец), Костадинка Николова (Анна) и Христо Ганевски (Абдало).

barometar.net