Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Носталгията се оказа ключ към щастието

Американски учени установиха, че хората с носталгично отношение към миналото са много по-щастливи в живота от тези, които непрекъснато преувеличават и се укоряват за грешките си, съобщи „Дейли телеграф“.Екипът на проф. Райън Хауъл от университета в Сан Франциско изследвал 750 студенти доброволци, като използвал стандартни психологически тестове за личностна характеристика.

„Установихме, че екстровертните личности са по-щастливи от живота, защото са склонни да гледат позитивно и носталгично на миналото си, каза Хауъл. И обратното – доброволците от невротичен тип се отнасят към миналото си по съвършено друг начин и вследствие на това се чувстват неудовлетворени от живота“.

Според учените това е добра новина, защото човек много трудно може да промени личността си. Но за сметка на това той сравнително лесно може да промени отношението си към минали прояви и с това значително да увеличи щастието си.

Хората умишлено трябва да наблягат на приятните изживявания и да слагат розови очила за негативните си спомени, ако искат да се чувстват удовлетворени от живота, съветват американските психолози. Изследванията от последните 30 години показаха, че личностните характеристики силно влияят на усещането ни за щастие. И  последното проучване на екипа на проф. Хауъл потвърждава този факт.

Студентите доброволци трябвало да отговорят на въпроси от рода на колко често си спомнят за доброто старо време и дали бъдещето им е предопределено от съдбата или от собствените им действия. „Носталгиците“ се оказали по правило много по-щастливи от „сърдитите на миналото си“ студенти, пише още „Дейли телеграф“.(БТА)

dnes.bg