Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Продават ни … въздух

Голям пакет с малко съдържание! Това е новата схема за заблуда на клиентите, с която компаниите за потребителски стоки подлъгват клиентите. Това обявиха от Германската служба за защита на потребителите, базирана в Хамбург, пише вестник “Труд”. Ведомството е направило проверка на тридесетина потребителски продукта и достигнало до шокиращи изводи. Производителите масово пълнели опаковките с… въздух.Процентното съдържание на кислорода варирало от над 30 процента до 90 на сто от общия обем на разфасовката. Измамата е особено популярна за хранителните продукти, но нарушения са открити и при хигиенни и перилни препарати.С раздутия пакет фирмите трупат печалби за сметка на заблудените граждани, категорични са от Службата за защита на потребителите в Хамбург.

Повечето от нередовните стоки се продават и у нас.Проверката на потребителската организация е била организирана след остър протест на граждани, които са се почувствали излъгани.Най-драстично отклонение от стандартите е било констатирано при детските близалки “Вземи две”. Във видимо обемистите пъстри опаковки са били открити няколко “заблудени” бонбончета на пръчка, а 90 на сто от обема е бил запълнен с въздух.При 14 от изследваните 30 продукта въздухът е заемал над 30 на сто от опаковката, а при девет – над 60 на сто. В пликчето с детските изкушения “Милки Уей Минис” 40 на сто от обема е въздух, а при “Марс мини” – 61 на сто, твърдят защитниците на потребителите.

Над 50 на сто е празна и опаковката с детски бисквитки на фирмата “Хип”, а 75 на сто въздух е бил измерен в опаковка с оризови бонбонки на “Маги Къри”.“Резултатът от анализа е крайно лош атестат за производителите. Високото съдържание на въздух е измама, клиентът е заблуден относно действителното количество”, заяви Армин Фалет от Службата за защита на потребителите. Същевременно той поясни, че използването на въздух при опаковането дори е задължително, за да не слепват продуктите. Според немските стандарти обаче той не бива да заема над 30 на сто от обема на опаковката.

У нас подобна норма не е въведена.Срещу всички фирми производителки, при чиито изделия са били констатирани измамите, са били заведени следствия, твърдят от Хамбург. Оттам съобщават, че предстои да бъдат взети под лупа и други изделия. Вече било установено в отделни партиди, че в пакетчета за еднократни носни кърпички на “Софтис” имало по 9, а не по 10 бройки, какъвто е стандартът. Засечени били и опаковки на течен препарат за пране “Персил” с по 150 милилитра по-малко от обозначеното съдържание. Още по-драстични били отклоненията при козметичните изделия. Същото се отнасяло и до хранителни продукти като гръцкото сирене. То се предлага на немския пазар срещу 1,79 евро опаковката от 200 грама. На същатата цена обаче се харчат 150 грама с намалена масленост. Тук става дума за скрито повишение на цената и потребителите трябва да си отварят очите, съветват специалистите.

http://www.dnes.bg/