Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Домашните видео клипове на Осама

Пентагонът разпространи няколко видео записа на Осама бен Ладен, направени в къщата му в Пакистан, където бе убит от американски спецчасти миналата седмица.На кадрите се вижда лидерът на Ал Кайда да гледа себе си по телевизията и да подготвя съобщения. Записите са били конфискувани от къщата на Бен Ладен, след като бе убит, предаде Би Би Си.На първото видео, заснето през октомври или ноември 2010 г., Осама бен Ладен е облечен в бели дрехи и говори към камерата с типичните мимики и жестове, които светът е виждал при предишни записи, разпространявани от Ал Кайда.

На друго видео се вижда лидерът на Ал Кайда, който гледа предаване за себе си по арабска телевизия.Той седи на пода, загърнат с одеало или палто и с дистанционно в ръка. Брадата му изглежда много по-побеляла, отколкото на първия запис.

В кадрите няма нищо, което да определи кое е мястото, на което е заснет обявения за терорист №1 в света, отбелязва Би Би Си. Къщата в Аботабат е била „активен команден и контролен център“, от който лидерът на Ал Кайда е осъществявал стратегически и оперативен контрол над организацията, заяви междувременно представител на американското разузнаване пред Ройтерс.По думите му петте видеоклипа на Бен Ладен, заснети в дома му, показват най-голямата находка на разузнаването, конфискувана някога от един заподозрян в тероризъм.Разпространяването на видео записите с лидера на Ал Кайда е част от усилията на САЩ да убедят тези, които не вярват, че Осама бен Ладен е ликвидиран.

Въпреки, че това бе потвърдено и от Ал Кайда, афганистанските талибани заявиха, че не са видели достатъчно категорични доказателства.Администрацията на президента Барак Обама отказва да разпространи снимки на убития Осама бен Ладен.Сега американски експерти проучват компютри, DVD-та и документи, открити в къщата на терорист №1 в Пакистан, където се предполага че е живял през последните около седем години.

Кой ще наследи Бен Ладен в Ал Кайда

Същевременно, въпросът кой ще оглави терористичната групировка след смъртта на Осама бен Ладен все още е без отговор.Очевидно предполагаемият приемник е сегашният втори по значение човек в Ал Кайда Айман аз Зауахири, но е интересно, че организацията все още не е обявила името на новия си водач.Това заяви високопставен източник от разузнаването на САЩ, цитиран от Франс прес.“Има важни сигнали, че Зауахири не е популярен сред някои кръгове на групировката. Затова смятам, че въпросът кой ще е приемник на Осама бен Ладен остава открит“, каза източникът.

http://www.dnes.bg/