Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Лятото – през юни и юли, август – дъждовен

Вероятността хладно и дъждовно време да развали отпуската ви на българското Черноморие това лято е по-малка през юни и юли. Вероятността хладно и дъждовно време да развали отпуската ви на българското Черноморие това лято е по-малка през юни и юли.Това прогнозира в интервю за БТА Валери Спиридонов – зам.-директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ-БАН).Синоптиците очакват този август да е по-хладен и дъждовен.Юли е част от първата половина на сезона, логично е максималните температури, или „разгарът на лятото“ да са точно тогава, обяснява метеорологът.Попитан дали е готова вече дългосрочната прогноза на НИМХ за лятото и дали то ще бъде топло, след дъждовната и хладна пролет, Спиридонов уточни, че институтът не издава официално сезонни прогнози.По думите му в института се работи по този проблем и предвид обществения интерес синоптиците си позволяват да представят такива все още експериментални прогнози.С тази уговорка, очакванията на метеоролозите са за по-топла първа и за по-хладна втора половина на лятото.
Август се очаква да е по-хладен и дъждовен

Вероятно е началото на септември също да не е от най-топлите и да не става за плаж. Но това е следващ сезон и прогнозите са съвсем проблематични, уточнява синоптикът.Попитан защо не се сбъдна месечната прогноза на НИМХ за април (според която се очакваха най-високите температури да достигнат до 31 градуса, а на много места в страната, и не само в планините, валя сняг) Спиридонов призна, че месечните прогнози също са проблематични и усилията на много изследователи в момента са насочени за подобряването им.Според агрометеоролозите времето досега е много благоприятно за всички култури. Понеже не се очакват повече мразове, надеждите са за много добра реколта. Единствената опасност са градушките, които са доста вероятни това лято.На въпрос дали четирите сезона ще се запазят занапред в страната ни, или както през последните години „от ботуши направо ще трябва да обуваме сандали“, експертът отговори, че в момента вече има нова версия на климатичния модел.

Според експерта по-дълго ще носим сандали, а ботушите ще ни трябват повече заради дъжда, отколкото за снега.Усещането за „скъсяване“ на пролетта и лятото в известна степен се дължи на повишените средни температури през зимата и на лекия спад през преходните сезони. Летата стават много по-горещи и така общият годишен баланс е средногодишното повишаване на температурите.“Да не забравяме, че това е характеристика за един климатичен период от 30 години. Вътре в него може да има по-топли или по-студени години, както и различни отклонения в отделните сезони“.

http://www.vesti.bg/index.phtml