Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

От днес няма да ви издават европейска здравна карта ако ще пребивавате в чужбина за по-малко от два месеца

На гражданите, които ще пребивават в чужбина за по-малко от два месеца, няма да им бъде издавана европейска здравна карта според писмо на шефа на НЗОК Нели Нешева до управителя на фирмата-изпълнител Консорциум – КИМ 2000  – Демакс. Промяната влиза от днес 16.05.2011. Това научи „briz15.com” от разстроени граждани, които вече са ползвали временно удостоверение и не са получили безплатна медицинска помощ в европейска страна след претърпени инциденти. Вместо карта, на българските граждани, напускащи страната за по-кратък период от два месеца ще им бъдат издавани удостоверения за временно заместване на ЕЗОК във вид на лист А4. Каква е разликата и съответно – притесненията на гражданите? Този лист не се признава като официален документ от повечето здравни центрове, поликлиники и болници в Европа и няма тежестта на здравната карта – жалваха се наши читатели. Такова е мнението и на представители на фирмата – посредник, които нееднократно са получавали обратни сигнали на български граждани, завърнали се от чужбина. След завръщането в България на пострадалото лице, личните средства, които то вече е платило за лечението си, биват възстановявани от НЗОК, но след много тичане, бюрокрация и дълги процедури.

Потърсихме за мнение шефката на НЗОК Нели Нешева, която твърди, че здравната карта и временното удостоверение са абсолютно идентични и се признават навсякъде с еднаква тежест. По думи на г-жа Нешева този временен период, в който няма да се издават здравни карти на кратковременно пребиваващи ще продължи не повече от месец и половина до приключването на търга за нова фирма – изпълнител.

Репортерска проверка показа, че за мястото на фирма-посредник вместо КИМ 2000 се спрягат „Български пощи” и тъй като документите им все още не са напълно изрядни, им се дава период на подготовка и изглаждане на документацията, а именно – въпросният месец и половина време.

Според указанието на НЗОК, европейска здравна карта ще се издава само по изключение в случаите, при които лицата временно ще пребивават за период, по-дълъг от два месеца за страна-членка, държава – страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство (Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) и Швейцария. Обстоятелството, че лицата временно ще пребивават в някоя/някои от посочените държави повече от два месеца, следва да се удостовери от тях с декларация, както и с друг документ, от който да е виден периода на престоя. Такъв документ може да бъде резервация в хотел; командировъчна заповед; покана от приемащата страна; удостоверение, че лицето е учащ в учебно заведение,самолетен,автобусен или ж.п.билет,медицинска и друга документация за планирано лечение, както и други доказващи документи. Декларацията и саморъчно заверено от лицата с гриф „вярно с оригинала” копие на останалите документи следва да се приложат към документите за издаване на ЕЗОК.

Ели Маринова

http://www.briz15.com/