Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 08.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Нов таван за избор на екип при раждане

Българското научно дружество по акушерство и гинекология (БНДАГ)излиза с ново предложение за тавана за цените на избор на екип.То е взето на последното заседание на Управителния съвет и е изпратено на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, съобщават от дружеството.Според тях обвързването на заплащането за избор на екип с цената на клиничната пътека е неправилно, защото цените на клиничните пътеки не оценяват адекватно различните медицински дейности.

Те смятат, че цената на клиничната пътека не трябва да бъде референтна стойност при определяне на цената на труда на екипа.УС на БНДАГ единодушно предлага преразглеждането на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ и повишаване на минималния праг на избор на екип и лекар. „Нашето предложение е отделните лечебни заведения да формират самостоятелно стойността на предоставяне на тази услуга с обща граница 900 лева, отново определена от вашето ведомство“, се казва още в писмото на дружеството, изпратено до здравния министър.

iNews припомня, че на 14 януари тази година в „Държавен вестник“ беше обнародвана Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ на пациентите. Всички болници бяха задължени да се съобразяват с фиксирани максимални цени за предоставяне на дадена услуга.Доплащането за избор на лекар или екип зависи от стойността на клиничната пътека. За пътеки до 500 лв. изборът на лекар струва максимум 250 лв. (до 50%), а на екип – 350 лв. (до 75%).

В тази група попада и клиничната пътека за раждане, при която услугата „избор на екип“ се ползва масово.Така бяха заложени пределни граници за услугата варират от 350 до 950 лв. Пределните суми са различни в зависимост от цените на клиничните пътеки. Всяка болница определя сама сумите, които могат да се искат от пациентите.Избор на екип не се допуска, когато лекарят или екипът е само един, както и след приключване на интервенцията. Избор на екип не може да се прави и за целия престой на пациента в болницата.Лечебните заведения са длъжни да имат електронен дневник на заявленията за допълнителната услуга. Данните постъпват и в Районните центрове по здравеопазване на всеки три месеца.

inews.bg