Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

Варненски ученици обират наградите в европейско състезание по банков мениджмънт

Ученици от Варненската търговска гимназия „Г. С. Раковски” грабнаха първа и втора награда на европейското състезание „Банките в действие”, организирано от Джуниър Ачийвмънт-Янг Ентърпрайз Европа. Страната ни е отличена за пореден път на престижното състезание, след като българските отбори SMG Bank и Genex пребориха 2034 участници от общо 12 европейски страни. Инициативата, която се провежда за трети път, отличава учениците с най-добри резултати в компютърна симулационна игра по банков мениджмънт.По време на интерактивната надпревара, участниците се състезаваха в управлението на виртуални банки, като вземаха решения за управлението на инвестициите и предлаганите банкови продукти. Единадесетокласниците Юлиян Славчев и Юлиян Савов от SMG Bank показаха отлични икономически познания, отбелязвайки най-добри резултати сред останалите отбори от България, Португалия, Гърция, Сърбия, Румъния, Великобритания, Ирландия, Белгия, Чехия, Литва, Полша и Словакия. Втори в класирането бяха учениците Георги Димитров и Славена Баева от Genex, като трети в надпреварата завърши екипът на Team MAKO от Полша.

„Отначало само предполагахме какъв ефект решенията ни ще имат върху банката, която управляваме, но в последствие се научихме да отчитаме тенденциите и събитията, които влияят на нашия пазар и започнахме да взимаме по-информирани и следователно по-добри решения”, споделиха победителите от SMG Bank.Освен в компютърната симулация, българите отбелязаха успех и в състезанието „Бизнес дилема” по писане на есе, където първите две места спечелиха отново отбори от България. Първо място заеха отново учениците от SMG Bank, а за второто се пребори екипът на Mars Investors. Всички победители получиха парични награди и грамоти от Ситигруп, а отборът на първо място ще има възможността да пътува до Осло, Норвегия, където ще посети състезанието за иновации „Компания на годината 2011”.

Българската победа идва в следствие на обучението на участниците по програмата за финансова грамотност „Банките в действие”, върху която е базирано състезанието. Програмата се реализира от Джуниър Ачийвмънт България с подкрепата на Ситибанк България. Освен финансово, компанията подпомага инициативата като предоставя консултанти, които съветват отборите по време на състезанието.Българските участници традиционно се завръщат с награди от европейското състезание за управление на банки. Миналата година ученици от Варненската търговска гимназия грабнаха второ място, като изпревариха отбори от Гърция, Португалия, Румъния и Сърбия. Статистиките на Джуниър Ачийвмънт България показват, че българите са едни от най-активните участници в състезанието, като тази година 118 отбора са се включили в предварителните кръгове на инициативата.

http://www.barometar.net/