Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 13.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Откриват XVI Международно биенале на графиката – Варна 2011 днес

В дните преди големия Празник на българската култура – 24 май, Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие”, Министерство на културата и Съюзът на българските художници представят XVI Международно биенале на графиката – Варна 2011 – едно от значимите събития в глобалния свят на съвременното графично изкуство, започнало живота си преди 30 години в морския град. Престижният форум – част от проекта Варна – кандидат за европейска столица на културата 2019, се провежда под патронажа на кмета на Община Варна Кирил Йорданов, от 19 май до 3 юли в салоните на най-новата варненска галерия „Графит” (ул. “Княз Борис І” 65).

XVI Международно биенале на графиката – Варна 2011 не изневерява на традицията да среща край морето художници от различни държави и поколения с различни естетически позиции. Свои творби излагат през тази година 314 художници от 53 страни, като най-силно участие регистрират Япония, Полша, Италия, САЩ, Аржентина, Великобритания, България, Сърбия и Македония, а присъствието на Уганда, Индия, Непал, Парагвай, Колумбия и Нова Зеландия допълва експресивната визия на форума. От кандидатствалите през тази година 309 чуждестранни графици с 518 творби, журито допуска за участие 220 автори с 319 творби. От постъпилите 242 графики на 134 български автори, са селектирани 168 творби на 93 автори. Разнообразието от стилистики и тенденции безспорно придава на XVI Международно биенале на графиката характер на представителна панорама на съвременното графично изкуство.

Членове на журито на XVI Mеждународно биенале на графиката – Варна 2011 са: Марк Фризинг (Люксембург) – Носител на Голямата награда от XV Международно биенале на графиката – Варна 2009, Владо Гьоревски (Република Македония) – директор на Биенале на графиката – Битоля, Мице Янкуловски (Република Македония) – директор на галерия „Остен”, Любен Генов – председател на Съюза на българските художници, Венцеслав Антонов – директор на Галерията за графично изкуство и Международното биенале на графиката.

XVI Международно биенале на графиката – Варна 2011 ще бъде открито на 19 май в 15.00 ч. от кмета на Община Варна Кирил Йорданов с първата самостоятелна изложба в рамките на събитието на Марк Фризинг – носител на Голямата награда на град Варна от XV Международно биенале на графиката – Варна 2009. Изложбата се финансира от програмата “Варна – територия на творчеството” в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.

http://www.barometar.net/