Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Мини летище в Хамбург привлича милиони туристи

Уникално летище, изработено по проект на Гарет Браун, се е превърнало в една от най-големите забележителности за туристите в северногерманския град Хамбург, информира Deutsche Welle.Разположеното на 125 квадратни метра съоръжение е най-голямото мини летище в света. Само планирането на проекта е отнело 2 години на неговия създател. Работата по него продължава цели 4 години и в нея се включват 40 души. Целият проект е на стойност 3,5 милиона евро.

Върху площта на летището са разположени 50 000 фигурки, 75 сгради и 90 самолета. Всяка една част е изработена ръчно. За направата на самолетите е използвана специална технология. Изградени са на принципа на миниавтомобилите със собствен двигател.Благодарение на вградената механика те могат да летят подобно на истински самолети. Всеки един от тях издава различни шумове и посетителите могат да чуят шума на двигателите им. Всички движения се командват от компютър със специален софтуер, който се обновява непрекъснато.

И подобно на всяко нормално летище, мини аеропорта на Браун е свързан със жп мрежа. Моделът на железопътната инфраструктура е най-мащабното железопътно съоражение, разполагащо с 13 000 метра линии и е разположено на цялата площ на летището.Миниатюрното летище привлича около 1,1 милиона туристи годишно. На всеки 40 минути посетителите могат да видят как 40 000 светлини огряват летището през нощта. И въпреки настъпването на нощта, на всеки две минути се приземява по една машина.

inews.bg