Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Криза на средната възраст?

Любовна афера на работното място, импулсивно пазаруване или депресия – това са само част от възможните прояви на т.нар. криза на средната възраст. Прехвърлянето на 30-те, особено при мъжете е свързано със значителни промени в социалното им поведение. По-долу ще представим няколко начина за това как можем да разберем, дали един мъж е жертва на такава криза.

Новопоявила се афера

Много мъже чувстват, че тяхната потентност намалява с възрастта. Оттук идва и желанието за доказване на своята мъжественост. Затова именно на средна възраст дори мъже, които са били верни на своите съпруги през целия си живот, внезапно изпитват влечение към други жени, с всички неизбежни последици от това върху техния семеен живот. Жените, от които те се интересуват, обикновено не са техен тип, но в повечето случаи спадат към категорията – красива и млада.

Внезапен интерес към нещо и последваща промяна във външния вид

Ако идеята за мода и начинът на пазаруване на даден мъж се променят рязко и той започне да носи дрехи, типични за мъже на двойно по-млада възраст, то тогава най-вероятно става въпрос именно за криза на средната възраст. Освен това появата на внезапно желание за промяна на цвета или стила на косата, или престоят дълго време пред огледалато, също говорят за навлизане в критичен период.

Възобновяване на старите навици

Внезапната проява на интерес например към най-новата музика или посещението на места, където значително по-млади хора се събират, е също характерен знак. Мъжът в криза на средната възраст започва да се интересува от неща, позабравени с годините, и да търси връзка с приятели, които отдавна не е виждал. По този начин той се опитва да бъде в крак с новото.

Бързо настъпила депресия

Средната възраст е времето за първа равносметка при много хора. Целите, които някога човек си е поставял, се преоценяват и могат да бъдат причина за депресията при много мъже – ако сметнат, че щом досега не са реализирали мечтите си, никога няма да го направят. Някои в тази възраст си дават сметка, че животът може би е превалил вече своя апогей, а това ги кара да се чувстват несигурни и изплашени. Други пък са достигнали до върха на своята кариера и се опитват да се върнат към “по-роматничните” времена на работното място. Освен това, много от тях вече носят на плещите си сериозни семейни отговорности и това ги кара да се чувстват изхабени.

zdrave.bg