Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Европа ни глобява до 2 милиона евро на ден

Глоба от 200 хил. евро до 2 млн. евро на ден може да отнесе България. Брюксел стартира наказателна процедура срещу страната ни заради решение на Комисията за регулиране на съобщенията с председател Веселин Божков. Уведомителното писмо от Европейската комисия за процедурата е прието и изпратено вчера. Това потвърди пред „Стандарт“ зам.-министърът на транспорта и информационните технологии Първан Русинов. Той обаче все още не беше запознат със съдържанието му. Очаква се днес или в първия ден след празниците писмото да бъде получено от родните власти.Процедурата стартира заради разминаване на Закона за електронните съобщения с евродирективи, както и заради решения на КРС за конкурсите за мултиплексите и за раздаване на ефирни честоти на телевизии от 2009 г.

Тогава комисията, начело с Божков, даде на едни и същи играчи всички мултиплекси. Първите два конкурса бяха спечелени от „Хану Про“ и „Тауърком“ и те ще разпространяват цифрово частните радиа и телевизии. Малко по-късно, на конкурс с предизвестен край, „Хану Про“ получи и лиценза за обществения мултиплекс, който ще разпространява цифрово БНТ и БНР. Въпросният конкурс освен в Брюксел се обжалва и у нас във Върховния административен съд. Съмненията на играчите в бранша са, че двете фирми са на едни и същи собственици, които остават в сянка. Те обаче ще имат пълен контрол върху целия ефир. И това става с благословията на Веселин Божков, срещу когото има повдигнати обвинения и съдебни дела, но той все още е на поста си.

След получаване на писмото страната ни има 2 месеца да направи анализ и да даде позиция в Брюксел. Съответно – да изпълни препоръките на писмото. Засега е рано да се говори дали ще се отменят решенията на скандалните конкурси, коментира Русинов пред „Стандарт“. Поне година трябва да мине по процедура и да не се съобразим със забележките на ЕК, за да се стигне до финансовите санкции.

standartnews.com