Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

Удариха любовниците на мафията

Нов капан пред мафията заложи правосъдният министър Маргарита Попова. Предложените от нея промени в закона за конфискация на незаконно придобитото имущество ще ударят сериозно най-близките доверени на бандитите. Според поправените текстове за проверка от известната досега като комисия „Кушлев“ ще попадат не само подсъдимите, но и всички техни близки. Това означава, че дарените, продадените и наследените имоти също ще могат да се конфискуват от държавата при доказване на административно нарушение. Така на практика заради укрити данъци всички близки на даден бизнесмен ще се разследват от новия шеф на комисията Тодор Коларов. На проверки ще бъдат подложени хората, придобили облага на стойност над 150 000 лева в резултат на административното нарушение.

Ако обаче то е извършено не от облагодетелствалия се, а от чиновник, той няма да подлежи на санкция, гласят още промените в закона. Проверяващите ще се ровят и в сделките на фирми с имущество на подгонения от инспекторите. Така ще се сложи точка на практиката, при която погнатото от закона лице прехвърля имането си на свои близки или фирми. Комисията вече ще може да завежда дела за имущество, придобито в последните 20 г. Това означава, че ако се установи, че през този период доходите и имуществото на проверявания се разминават с 96 000 лева, може да се отнеме и собствеността, която вече е продадена на роднини, любовници, деца или бизнес партньори.

В производствата по конфискация дори неосъжданите лица ще трябва да вадят бележки за доходи, придобити в началото на прехода, пише още в закона, който предстои да бъде гласуван от депутатите в парламента. Според промените комисията „Коларов“ ще може да проверява физическо или юридическо лице дори само при „основателни съмнения“, че е укрило част от доходите си. Това означава, че ако гражданин подаде сигнал с името си, проверка може да бъде образувана. Досега инспекторите от комисията можеха да се задействат само в случаите, когато срещу даден човек е повдигнато обвинение. Комисията ще може да налага и запор на сумата, която проверяваният не е декларирал, и да поиска от съда да бъде конфискувана в полза на държавата. Според законопроекта имуществото на престъпниците пък вече ще се отнема дори и без влязла в сила осъдителна присъда. Досега хората от комисията трябваше да чакат процесът да приключи, за да отнемат имането на подсъдимия.
Антония Кюмюрджиева

standartnews.com