Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

9 любопитни факти за древните маи

Древната мезоамериканска цивилизация на маите е една от най-мистичните и тайнствени култури на света. Тя се развива първоначално сред джунглите на Централна Америка, основно на полуостров Юкатан. Около 2500 г. пр. Хр. тези територии били обитавани от племена, които с времето се разселват и сформират удивителната цивилизация, наречена Майя. Най-големият й разцвет е в периода между 250 и 900 година, когато империята обхващала южните части на съвременните Съединени щати, югозападните части на Мексико, Гватемала, Белиз, част от Салвадор и Хондурас.

През 1511 г., когато испанците достигат за пръв път тези земи, основните церемониални центрове на империята били отдавна напуснати, така че територии постепенно били завладени от нашествениците. След себе си маите оставили следи от високоразвита култура, голяма част от която била унищожена от европейците. Тъй като майската империя се отличавала от останалите предколумбови цивилизации с добре развита писменост, унищожаването на намерените от нашествениците ръкописи унищожило в голяма степен бъдещите знания на света за тази мистична култура.

1. По тези земи все още живеят наследници на древните маи

Макар империята на маите отдавна да не съществува, и до днес техни наследници живеят по тези земи. Индианци маи могат да се намерят в Южно Мексико, Гватемала, Белиз и части от Хондурас и Салвадор. Те използват майски език, а броят им към началото на този век е около 6 000 000 човека. Някои от тях дори са успели да съхранят част от своята традиционна култура. Част от тези хора са успели да се интегрират в модерното общество, докато други водят по-отдалечен от цивилизацията живот. Учените смятат, че някои думи в съвременните езици произлизат именно от древния език на маите – например ‘какао’ и английската дума за акула – ‘shark’.

2. Маите ?подчертавали? красотата на малките деца

Древните маи искали да вменят на децата си неестествени физически данни, затова не били рядкост някои странни за повечето съвременни хора ритуали. Така например на челата на бебетата били притискани дървени дъски, за да бъдат те плоски. Този ритуал се изпълнявал особено често в семейства с по-високопоставено обществено положение. Друг начин за разкрасяване според древните индианци бил да кръстосат очите на малките деца – това постигали чрез поставяне на висящи предмети пред бебетата, докато очите им се кръстосат перманентно. Маите проявявали последователност и при кръщаването на децата си – за всеки ден от седмицата те разполагали с конкретни имена и за двата пола, с които родителите трябвало да кръстят новороденото.

3. Маите имали развита за времето си медицина и опитни лекари

Здравето и медицината при древните маи били комплексен микс от разум, тяло, религия, ритуали и наука. Осъзнавайки важността на тази наука, малцина били сред избраните да я практикуват. Те получавали отлично за времето си образование. Тези мъже, наречени шамани, действали като медиатор между физическия  и невидимия свят. Те практикували магьосничество, за да лекуват и контролират природните сили. Знае се, че те са шиели рани по тялото с човешка коса, лекували са счупвания с протези от нефрит и тюркоаз, и са практикували дори зъбни операции.

4. И до днес някои наследници на маите извършват жертвоприношения

За древните се знае, че често са практикували човешки жертвоприношения в името на бога-слънце. И до ден днешен обаче, някои маи продължават традициите с жертвоприношения, но не на хора, а на птици. Те изпълняват част от ритуалите на своите предци, като разбира се заменят човешката кръв с тази на пилета.

5. Маите използвали обезболяващи средства

Древните маи редовно използвали упойващи и халюцигенни вещества, извлечени от природата, за своите ритуали – например извлеци от кактуса пейоте, грамофонче, наричано от тях тлитлилцлен, някои гъби, тютюн и растения, от които произвеждали алкохол. Те използвали тези вещества и като обезболяващи средства. Освен това според някои находки те са практикували редовно клизми с опиати, за да се възприемат по-бързо те от организма. Показаната керамична фигурка изобразява именно този процес, изпълняван с ритуални иригатори.

6. Маите използвали сауни за пречистване

Важен ритуал била и употребата на сауните, наречени от маите  zumpul-ch?. Те се строели с каменни стени и тавани, с малки отвори в тях, през които да излиза парата. Водата се изливала върху нагорещените камъни, за да се създаде пара, която да прочисти тялото и духа на хората. Маите използвали сауните за освежаване, лечение и пречистване.

7. Последната територия на маите съществува до 1697 година

Островният град  Tayasal бил независима територия на майското царство  до края на 1696 година. На острова с мир идвали испански свещеници и се срещали с последния майски владетел – Текун Уман. Един от големите градове на маите, Чичен Ица, който възниква доста по-късно от останалите градове, е столица на племето ица. Именно те  о-късно се преселват в град Tayasal, който се намира в езерото Петен-ица. Днес на острова могат да се видят множество древни паметници, подобни на тези в Чичен Ица, като земята под тях е частна собственост, но самите паметници се стопанисват от държавата.

8. Календарът на маите не ознаменува края на света през 2012

Маите са имали сложна система от календари, която е  доста точна за времето си. Първоначално той се състои от 260 дни в годината, разпределени върху две зъбчати колела, но с времето се добавя трето зъбчато колело, с което годината добива 365 дена. Разделението е на 18 месеца с по 20 дни и  още един месец, наречен ‘уайеб’, с пет дни. Календарите на маите често се припокривали, а един от тях е повод някой съвременни учени да решат, че краят на света за цялото човечество ще настъпи на 20 декември 2012 година. Според митологията на тази култура ние живеем в четвъртия свят, като предишния свършва на  12.19.19.17.19 от календара. Същото съчетание има на 20 декември 2012 година и според маите това е момент за празник, тъй като приключва цял цикъл. Затова този ден е всъщност начало на нова ера за маите, а не мащабен апокалипсис.

9. Залезът на цивилизацията на маите е мистерия за учените

В продължение на дванадесет века маите са най-голямата държава в Мезоамерика. Под тяхно влияние са всички народи в този район. Империята на маите достига пика на своя разцвет през 900 година от новата ера, след което започва дълъг период на упадък. Когато европейците пристигат на полуостров Юкатан, империята на маите вече била в своя залез. Най-големите градове на цивилизацията биват изоставени още през 8 и 9 век. Учените имат много теории за това какво е довело до краха на империята – пренаселване, екологични катастрофи, чужда инвазия, бунт на селяните или пък упадък на основните търговски пътища. Най-широко подкрепяни са теориите за екологични катастрофи – епидемии и климатични промени, както и  свръх употреба на природните богатства, най-вече изсичане на горите, за да засадят нови посеви, за да се изхрани нарастващото население. Някои учени посочват като основна причина за упадъка засушаването в  района, което продължава двеста години.

http://idi.bg/