Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Катастрофално ли е бъдещето на долара?

И близкото, и далечно бъдеще на долара изглежда нарисувано в мрачни тонове. Ако в близко бъдеще анализаторите очакват спадът на долара да продължи, в далечно те вещаят пълна катастрофа.Анализаторите от Goldman Sachs Group Inc. понижиха прогнозата си за щатската валута, отбелязвайки, че американската икономика изостава от темповете на ръст на други страни, съобщава Bloomberg. Експертите очакват курсът на долара спрямо еврото да се понижи до 1.45 долара в следващите три месеца. След шест месеца американската валута може да поевтинее до 1.5 долара за евро, а до края на годината до 1.55 долара. Спрямо йената прогнозата бе понижена по-рано, като според анализаторите един долар ще се разменя срещу 82 йени.„За да се стабилизира доларът и дори да започне да расте, инвеститорите трябва да бъдат убедени, че има аргументи „за“ допълнителни дългосрочни инвестиции в САЩ, коментират от Goldman. – С оглед на все така високата безработица и твърде отдалечените перспективи за финансова консолидация, както и запазващата се слабост на жилищния пазар, прогнозата за щатската икономиката изглежда доста неубедително на фона на други икономики“.

Продължаване на слабостта на долара чакат и други експерти. През април Barclays преразгледа прогнозата си за тази години в посока към понижение за долара, а Morgan Stanley обяви, че очаква ръст на еврото до 1.49 долара.„Доларът вероятно ще стане още по-евтин“, коментира Томас Столпър от Goldman Sachs – Прогнозата за икономическия ръст в САЩ не изглежда добра“.„Ако ФЕД удържи лихвените проценти на много ниски нива за дълъг период от време, привлекателността на долара ще продължи да се понижава“, допълва Стивън Кинг, икономист на HSBC Holdings Plc, според когото не можем да очакваме ръст на долара до края на тази година.От началото на 2010-а американската валута поевтиня с 6.2% спрямо еврото, а доларовият индекс, следящ динамиката на курса на долара спрямо шестте основни търговски партньори на САЩ, загуби 4.9% на фона на опасенията, че ФЕД ще повиши лихвата по-късно от останалите централни банки. Тя е в диапазона между 0% и 0.25% от декември 2008 г.

Ръководителят на ФЕД в Ню Йорк Уилям Дъдли призна, че Резервът все още не е постигнал своите цели, защото темповете на ръст на БВП на САЮ остават „твърде умерени“, а безработицата прекалено висока. Същевременно инфлацията, която надминава 3%, е „малко над желаното равнище“, по думите на Дъдли.Той смята, че отслабването на темповете на растеж на щатската икономика през първото тримесечие на тази година е само временно и отразява намаляването на потребителските разходи на фона на ръста на цените на енергоносителите и храните.Анализаторите, включени в проучване на Bloomberg, прогнозират ръст американската икономика с 3.3% през второто тримесечие и 2.7% през 2011 г.

Същевременно Джим Роджърс, ръководител на Rogers Holgins, очаква, че в дългосрочна перспектива доларът е изправен през пълна катастрофа заради факта, че САЩ остават най-големият длъжник в света, както и заради водената от Бернанке политика.„Ситуацията става все по-лоша и по-лоша и очаквам сериозни проблеми за САЩ“, каза той на конференция в Единбърг.- Бернанке не разбива от икономика и финанси, знае само как да печата пари, а ние не можем да си позволим да увеличим количеството пари четири пъти по време на спад“.Очаквам сътресения на валутата през тази есен и през 2013 г., прогнозира Роджърс.Според него добър избор за инвеститорите е да придобият юани, макар това да е свързано с трудности.

profit.bg