Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Загубите в БДЖ намалели с 10 млн. лева от началото на годината

Всички изисквания за отпускане на заем от Световната банка за Български държавни железници (БДЖ) са изпълнени. Договорът със сигурност ще бъде подписан и по този начин ще бъдат ускорени реформите в железниците, увери зам.-министърът на на транспорта Камен Кичев.Загубите в БДЖ са намалели с 10 млн. лева за първите четири месеца на годината спрямо същия период на 2010 г. Обемът на превозените товари се е увеличил с 18%. В момента в Турция се произвеждат спални вагони за нужните на железниците.Световната банка ще отпусне и 700 млн. евро заем на Национална комнация „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) за техника.

БДЖ и НКЖИ ще тръгнат в правилната посока, уверен бе още зам.-министърът. Напрежението между двете компании той обясни с невъзможността на БДЖ да изплаща пълната сума за инфраструктурни такси на НКЖИ. Обмислят се нови такси, които да бъдат съобразени с възможностите на железниците. По този начин проблемът ще бъде решен, каза Кичев.Това стана ясно по време на пресконференция, на която новият министър на транспорта Ивайло Московски се представи. Той увери, че няма да има промени в политиката на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията като цяло след оставката на министър Цветков, защото водената политика е правилна.Намеренията на Московски са обаче да се ускорят действията във всички сектори. В момента по ОП „Транспорт“ са договорени 54% от средствата, а са разплатени 11%, каза новият министърът.

Магистрала „Хемус“ ще получи финансиране от еврофондовете за следващия програмен период.Относно концесията на Летище София, зам.-министърът изрази мнение, че тя трябва да се извърши, но не на всяка цена. Първо трябва да се направят консултации с европейските партньори – Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка, и кувейтския инвеститор.За електронно правителство са отпуснати 18 млн. лева. Проектът трябва да бъде готов до края на 2012 г., съобщи ресорният министър Първан Русинов. Въвеждането на електронни услуги в двайсетте най-използвани регистри в администрацията ще доведе до икономии в размер на 80 млн. лева за бизнеса и гражданите.

inews.bg