Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Още трима напуснаха „Атака“

Депутатите Валентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев обявиха, че напускат парламентарната група на “Атака”. Решението им било дълго обмисляно. Тримата се разграничиха от действията на партийното ръководство и ги нарекоха „недопустими“ и „екстремистки“.„Единственият ни мотив да направим това не е емоцията – чашата преля”, обясни Валентин Николов. “Ние категорично се разграничаваме от всичко това, което се случва до момента. Това е гавра с националните интереси и българския патриотизъм“, допълни той.„Всички действия на ПП “Атака” и на нейното ръководство най-вече, защото ние все още сме към този момент част от тази партия, като се започне от Великден – църквата “Св. Александър Невски”, Атонския манастир, Батак, разправиите с посланици на различни държави, които никак не са дипломатични… Върхът на сладоледа бе екшънът в центъра на София с турската джамия. Много ни е трудно, но сами разбирате, че не можем с колегите да търпим подобни действия. Аз съм от Добрич, от такъв регион – Североизточна България и съм израсъл и все още продължавам да живея с българи, които изповядват мюсюлманската религия и в никакъв случай не мога да се съглася, че всички те са екстремисти, ислямисти и да ги нападаме по този грозен начин”, заяви Николов.

Депутатът бе категоричен, че той и колегите му Гумнеров и Пейчев не са били уведомени за митинга пред “Баня Башъ”, макар че дори да са били уведомени, е нямало да присъстват. Това се отнася и до предишните прояви, прераснали в баталии или останали на нивото на скандала. „Това, което се случи в последните седмици, води до лумпенизация на национализма като идея. Дълго обмисляхме и решихме, че сега е моментът да кажем: Стига!“, посочи Кирил Гумнеров. Огнян Пейчев обясни, че не може да понесе да бъде взривен етническият мир в страната.В началото на март се говореше, че точно тези трима народни представители – Николов, Гумнеров и Пейчев, и колегата им Димитър Карбов се готвят да напуснат парламентарната си група. Тогава гръмна скандала с подписването на т.нар. декларации за лоялност, скрепяващи „верността” им с гаранции за заем в размер на 150 000 евро. „На този етап нямаме планове за напускане, а искания за удовлетворяване“, каза тогава пред „Всеки ден“ Кирил Гумнеров. Настояването бе тези задължения да бъдат анулирани.

„Не трябва само количествени изменения да търсим. „Атака” има своя идейна платформа, зад нея стоят 400 хил. човека. Двама или трима по-малко или повече депутати не са решаващи. В тази конфигурация на парламента 3 гласа не са решаващи”, коментира тогава депутатът от “Атака” и председател на Комисията по образование Огнян Стоичков с уговорката, че все пак раздялата с колеги е неприятно нещо.На 21 април основно заради Валентин Николов последното заседание на НС преди Великденската ваканция завърши със скандал и почти 5-часови препирни. Трусът в пленарна зала предизвикаха предложенията за промени в правилника на Народното събрание. Напрежението се нажежи с идеята на „Атака” мандатът на председателя на Комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси да бъде продължен с още една сесия. Печеливш се оказа именно Николов като шеф на комисията. Опозицията заподозря управляващите, че се готвят да прикрият корупционни скандали с техни хора преди изборите и затова правят поправка за удобния човек. В арсенала си опонентите вкараха библейски сюжети, обвинения в шашкъния и изпълнение на мръсни поръчки, замитане на корупционни следи и припомняне на комунизма. Сега Николов ще трябва да сдаде шефското място. Същото се случи преди повече от година на Яне Янев, когато се разпадна неговата парламентарна група.

На 10 декември м.г. Камен Петков бе първият, който напусна “Атака”. В началото на пролетта пред “Всеки ден” той заяви, че не е сигурен дали групата ще стане в пълен състав до края на мандата на парламента.Така ПГ на „Атака“ вече наброява 17 членове. В началото на 41-вото НС националистите бяха 21. „Атака“ все още остава четвъртата по големина парламентарна група.Партията на Сидеров се превърна в класически пример за парламентарно роене. През 2005 г. в миналото Народно събрание “Атака” влезе в парламента с 21 депутати и беше четвърта политическа сила. Постепенно обаче групата се разпадаше, разпадаше и така на финала останаха само 9-ма депутати – недостатъчно за парламентарна група. “Няма скенер, който изследва мръсни бъдещи намерения”, пророчески-примирено заяви лидерът Волен Сидеров в следизборната нощ на 5 юли 2009 година, когато стана ясно, че партията отново е четвърта по доверие на българите и пак ще има 21 народни представители в новото тогава 41-во Народно събрание.

http://www.vsekiden.com/