Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Внимание! Лошите съставки в козметиката

Научно доказано е, че дълготрайното излагане на различни химични вещества води до забележителното им натрупване в човешкия организъм.Такива химични вещества са консервантите, пестицидите, изкуствените торове, антибиотиците и много други.Някои от тези химикали навлизат в тялото ни с храната, други приемаме чрез въздуха.Изследванията доказват, че химичните вещества могат да навлязат в организма и чрез кожата, тъй като кожата има способността да абсорбира 60% от това, което се докосва до нея. Затова чистотата и подхранването й са изключително важни при избора на продуктите, които използвате, особено по време на бременността.Ето някои от най-използваните химични вещества, разпространени включително и в луксозни и скъпи марки козметични продукти, и тяхното въздействие върху човешкия организъм.Запознайте се с тях и винаги, когато решите да си купите някаква козметика, хвърляйте по едно око на етикетите:

Парабени

Едни от най-широко разпространените химикали, използвани като консерванти в козметичната и фармацевтичната промишленост са парабените. Парабените могат да бъдат намерени във всички козметични продукти, използват се и като хранителни добавки.Повечето от тях са получени по синтетичен път, но има и естествени парабени, намерени в природата. В групата на парабените влизат метилпарабен (E218), етилпарабен (E214), пропилпарабен (E216) и бутилпарабен.По-редки съединения на парабена са исобутилпарабен, исопропилпарабен, бензилпарабен и техните натриеви соли. Наличието на парабени се обозначава в горния десен ъгъл на опаковката на продукта, където R означава алкилна група, като метил, етил, пропил или бутил.Парабените са предпочитани от много производители, тъй като са ефикасни консерванти с ниска себестойност. Те са използвани и поради антибактериалното си действие, което предотвратява развитието на гъбички в продуктите. В последните години обаче тези вещества са предмет на множество изследвания, според които се оказва, че са канцерогенни вещества и трябва да бъдат избягвани.

Парабените имат естрогеноподобно действие и разстройват хормоналния баланс. Те са високо токсични, затова могат да предизвикват алергични реакции, обриви по кожата, а при попадане в очите могат да предизвикват дразнене, зачервяване и болка. Един от най-зловещите ефекти на парабените е коварното им проникване в ДНК – генетичния код на клетката. Наскоро групата на парабените беше свързана с тумора на гърдата, защото наподобяват женския хормон естроген.Най-често като заместител на парабените се употребяват риган, розмарин, семена от грейпфрут, мащерка, екстракт от лавандулово масло. Тези естествени консерванти също предпазват от развитието на бактерии, гъби и плесени, но са екстракти от растения и са напълно безвредни.

Изкуствени аромати или оцветители

Става дума за над 4000 химични съставки, много от които са токсични или канцерогенни. Съвременните изследвания правят неоспорима връзка между използването на изкуствени аромати и оцветители със зачестилите случай на дерматити и други кожни проблеми, също и при децата. Затова е препоръчително да подбирате продукти с естествени аромати на съдържащите се в тях растения, цветя и етерични масла.

Силикон

Силиконите създават изкуствен филтър, в резултат на което кожата добива здрав и еластичен външен вид. Този ефект, обаче, е само временен. Козметичният продукт реално остава на повърхността без да попива в кожата.Освен това, силиконите могат да предизвикват раздразнение и възпаление на кожата, тъй като запушват порите на кожата и не ? позволяват да диша. Натрупват се в черния дроб и лимфните възли и могат да предизвикват тумори.Силиконите са вредни не само за нашето здраве, но и за околната среда, тъй като са биологично неразградими.

Tialoto.bg