Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

От началото на прехода 500 000 българи без диплома за средно образование

През годините на прехода над половин милион деца са напуснали школото, преди да дочакат диплома за средно образование и после реализацията им на трудовия пазар става почти невъзможна. Това обявиха вчера от Икономическия и социален съвет (ИСС).Шефът му проф. Лалко Дулевски и заместникът му д-р Константин Тренчев представиха специална резолюция по демографските проблеми и отражението им върху развитието на нацията.Освен застаряването на населението, основен проблем пред българите е образователният, твърдят те.Според професора две трети от хлапетата са се сбогували с чина преди да завършат и основното си образование. В резултат на това в страната се е появила огромна неграмотна и неквалифицирана маса от хора, които не умеят нищо и трудно биха си намерили каквато и да е работа.

В момента над 930 000 човека са изхвърлени от пазара на труда. Европейският съюз обаче си е поставил амбициозната цел след 10 г. поне 75% от хората в работоспособна възраст да се трудят.Това няма как да стане, ако не предприемем сериозни мерки в образованието, предупреждават от ИСС.Заради липсата на квалификация и дори грамотност все повече хора ще остават на улицата. В момента от българите между 18 и 24 г с основно и по-ниско образование са близо 15% . Европейската комисия е поставила като цел всяка страна в ЕС да свали процента на рано отпадащите от училище на 10 процента. България е декларирала, че може да го намали най-много до 11%. В същото време за двете години на предприсъединителните преговори сме уверили Брюксел, че от 20% сме ги свели на 14,7%.

В Чехия и Австрия са постигнали подобен темп за 10-12 г. Не е лошо образователното министерство да проучи как точно сме направили това, за да продължим в същия дух, иронизира проф. Дулевски.Въпреки тези стратегически задачи у нас с всяка изминала година отпадат все повече деца.През учебната 2009-2010 година.19 600 ученици са се отказали безвъзвратно от уроците, като 13 500 от тях са го направили, преди да завършат VIII клас.Това е и най-големият брой деца, които не ходят на училище за последните 3 г. Според ИСС след 2 000 година над 240 000 деца са напуснали училище. Децата на гурбетчиите са 22%.Заради емигрирането на млади и образовани българи страната е загубила над 40 млрд. от пари, похарчени за образованието им и от непроизведен БВП, коментира и лидерът на КТ „Подкрепа“ и зам.-шеф на ИСС д-р Тренчев.Средно на всеки 100 човека с основно образование бедните у нас са два пъти повече, отколкото са в ЕС, коментират от съвета.

Всеки втори е завършил ВУЗ през 2020г.Пак според Стратегия „Европа 2020“ след 10 г. българите с диплома от ВУЗ трябва да станат 40% от всички млади хора. Но напук на тази цел броят на студентите у нас е намалял с 6% през последните години, показва статистиката. Според нея у нас 83,3% от висшистите се трудят, докато средно в ЕС ас 82,4% . При хората с основно образование в ЕС средната заетост е 53,4%, а у нас те са едва 40%. Което вероятно означава, че през няколкото години, прекарани в училище, те не са научили нищо полезно. Имаме определен структурен проблем, който държавата трябва да реши, смята проф. Дулевски. Заради това от ИСС предлагат нова стратегия по демографските проблеми с по-дълъг хоризонт да бъде обсъдена и приета от парламентарно представените сили. Така независимо от смяната във властта целите ще се изпълняват през годините. Акцентът обаче трябва да е не върху намаляването на населението, а върху качеството на възпроизводството му, коментира проф. Лалко Дулевски.

Monitor.bg